YIPRANMA PAYI BİZİMDE HAKKIMIZ

11 Ocak 2013
Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal, 10 Ocak 2013 tarihinde SGK Kanunu’nda yapılan değişiklikler esnasında verilen önerge ile milletvekili, dışarıdan atanan bakan ve gazetecilere yıpranma payı getirildiğini hatırlatarak, böyle bir düzenlemenin sadece azınlık bir gruba yönelik yapılamayacağını kaydetti. Bozal, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
2008 yılında kaldırılan 90 günlük fiili hizmet süresi zammı diğer adıyla yıpranma hakkı; milletvekili, dışarıdan atanan bakan ve gazeteciler için 10 Ocak 2013 tarihinde SGK Yasası’nda değişiklik yapılırken bir önerge ile yeniden getirilmiştir. Yapılan düzenleme ile söz konusu meslek grupları; 4 yılda, 1 yıl fazla çalışmış sayıldığı için erken emekli olabilecektir. Böyle bir düzenlemenin küçük bir azınlık için çıkarılması kabul edilemez. Sadece bir grup için yapılan düzenleme Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Yıpranma hakkı geri getirilecekse, 2008’de kaldırılan tüm meslek grupları da dahil olmak üzere riskli meslek gruplarının tamamı için bir yasal düzenleme yapılmalıydı.
Yer altında çalışan onarım işçileri, gemi onarım işçileri, kaynak işçileri, boyacılar, döküm atölyesi çalışanları başta olmak üzere Sendikamız üyesi binlerce arkadaşımız riskli meslekler grubunda çalışmaktadır. Fiili hizmet süresi zammından yararlanmak bu arkadaşlarımızın da hakkıdır. Milletin vekili, milletini dikkate almadan bir yasal düzenleme yapamaz. Türk Harb-İş Sendikası olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin vekillerine çağrımız biran önce yanlışı düzelterek fiili hizmet süresi zammından yararlanan meslek gruplarına riskli meslek gruplarının tamamını dahil etmeleridir.