TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI

28 Aralık 2016

Türk-İş Başkanlar Kurulu, 27 Aralık 2016 tarihinde Bolu’nun Abant ilçesinde toplandı. Sendikamız adına Genel Başkanımız Bayram BOZAL’ın katıldığı toplantıya, 25 Aralık 2016 pazar günü geçirdiği kalp krizi neticesinde hayatını kaybeden Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı merhum Osman GÜRSU için saygı duruşunda bulunarak başlanıldı.

Toplantıda, asgari ücret görüşmeleri, yeni yıldaki vergi düzenlemeleri ile 2017’de süresi bitecek kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri başta olmak üzere çalışma hayatı ve ülkede yaşanan son gelişmeler ele alındı.

Başkanlar Kurulu toplantısının ardından Genel Başkan Ergün ATALAY, Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulundu. ATALAY, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere perşembe günü toplanacağını söyledi.

İşverenin durumunu bildiğini ancak en iyi de işçinin halini bildiğini dile getiren ATALAY, “Bin 600 liranın çok olduğunu söylemek, bunu vermemek için ayak diretmek ülkeye ve insanlara kötülük yapmaktır. Hükümetin, toplumun büyük bir kesiminin de üzerinde mutabık olduğu Türk-İş’in bin 600 liralık asgari ücret talebine müspet yaklaşması gerekiyor.” diye konuştu.

Bir asgari ücretli, çalıştığı bir yılın yaklaşık bir ayını vergi olarak verirken, acaba bazı işverenlerimiz çalıştıklarının değil bir ayını, bir gününü vergi olarak veriyor mu? İşçiler olarak bunu hakikaten merak ediyoruz. Bu ülkede açlık sınırı bin 432 lira. Bu rakam ortadayken hala bin 600 liranın yüksek olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım değil.”

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan “Gelir Vergisi Genel Tebliği”ne değinen ATALAY, asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretli çalışanları olumsuz etkileyeceğini söyledi. Tebliğin, asgari ücretlinin sırtına yeni bir yük getirdiğini belirten ATALAY, “İşçiler olarak daha olumlu bir gelişme beklerken, geçmiş senelerden daha kötü bir duruma düştük. Vergiye temmuz ayında girerken, artık nisanın sonunda girmeye başlayacağız.” dedi.

Türk-İş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi

Türk-İş Başkanlar Kurulu, çalışma hayatı ve ülkedeki genel durumu değerlendirdiği toplantısında, aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir:

“Alt işverenlik (taşeron) uygulamasının yol açtığı sorunlar çığ gibi büyümektedir. Tüm işkollarında, bu şekilde çalıştırılan işçilerin talepleri dikkate alınarak kalıcı bir çözüm üretilmelidir.

Kamuda binlerce kişinin “geçici işçi” statüsünde 6 aydan az çalıştırılması (5 ay 29 gün) bu işçilerin mağduriyetinin yanında yılın bakiye kalan süresi için hizmet alımlarını zorunlu hale getirmekte ve emek istismarına yol açmaktadır. Yıllardır başarılı olarak çalışan, bilgi, beceri ve deneyimleri ile işyerine faydalı olan bu işçilerin yılda 360 gün çalıştırılmalarıyla işyerlerinde verimlilik artışı sağlanacağı gibi alt işveren uygulamasıyla hizmet alımı ihalesine de ihtiyaç kalmayacaktır. Bu nedenle,  geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmeleri için gerekli düzenleme bir an önce yapılmalıdır.

Asgari ücrette yapılacak artış, geçtiğimiz yılın gerisinde kalmamalıdır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu asgari ücrette 2017 için aylık net 1.600 TL’lik teklifinde ısrarcıdır.

Vergideki adaletsiz yapı toplu iş sözleşmelerini de çıkmaza sokmakta, vergi kesintileri nedeniyle işçilerin eline geçen ücreti aylar itibariyle giderek eksilmektedir. Ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilmesi için gerekli düzenleme yapılmamıştır. Maliye Bakanlığının 27.12.2016 günlü Resmi Gazetede yer alan “Gelir Vergisi Genel Tebliği” ile ücretlerin 2017 yılı gelir tarifesi oranları aynı kalmış, gelir vergisinin sadece ilk dilimi yüzde 3,17 oranında arttırılmıştır. Bu düzenleme ile ücretliler daha erken aylarda üst vergi dilimine girecek ve daha fazla vergi ödemek durumunda kalacaklardır. Bu dengesiz yapı işyerinde barışı zedeleyecektir.

Terör bir insanlık suçudur. Ülkede yaşanan terör olayları günümüzde farklı bir boyuta tırmandırılmak istenmektedir. Ülkenin işgaline yönelik 15 Temmuz’da girişilen kalkışmanın etkisi halen devam etmektedir. Bu hain kalkışmaya karşı alınan tedbirlere etkin bir şekilde devam edilmelidir. Güvenlik güçlerimize karşı girişilen saldırılar ve verdiğimiz şehitler bizleri derinden üzmektedir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Konfederasyonumuz bu konuda, önceden olduğu gibi gelecekte de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edecektir. ”