TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TAŞERON VE GEÇİCİ İŞÇİ KONULARINI DEĞERLENDİRDİ

5 Aralık 2017

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 5 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın taşeron çalışanların kadroya alınması ve geçici işçilerin çalışma süresinin uzatılması ile ilgili açıklamaları ve bu konuda gelinen aşamayı değerlendirmek üzere aynı gün TÜRK-İŞ Genel Başkanı ERGÜN ATALAY Başkanlığında Konfederasyon Genel Merkezinde toplandı.

Sendikamız adına Genel Başkanımız Bayram BOZAL’ın katıldığı Başkanlar Kurulu Toplantısı sonrası, TÜRK-İŞ Genel Başkanı ATALAY, konuyla ilgili Anadolu Ajansına açıklamada bulundu.

ATALAY, açıklamasında, bugünün çalışma hayatı açısından önemli bir gün olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından taşeron işçilere verilen kadro müjdesinden memnun olduklarını söyledi.

Genel Başkan Ergün ATALAY taşeron işçilerin kadroya alınması kararıyla ilgili, “Uzun yıllardır çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olan taşeron işçiliğin ortadan kaldırılması yönündeki kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Taşeron işçilerin kadroya alınması yönünde verdiğimiz mücadelenin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Müjdenin 850 bin taşeron işçi ile bu işçilerin aileleri göz önünde bulundurulduğunda, yaklaşık 4,5 milyon kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan ATALAY, şunları söyledi:

“Taşeron işçilik büyük bir sorundu. Bu sorunun ortadan kaldırılması için önemli mücadeleler verdik. Sorunu sürekli gündemde tuttuk. Bunun neticesinde ilk olarak dört yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğünde Yol-İş Sendikamıza üye 10 bine yakın işçi arkadaşımızın kadroya geçirilmesini sağladık. Bunun ardından siyasi partiler, taşeron işçilere kadro vaadine seçim programlarında yer vermeye başladı. Bugün gelinen noktada uzun yıllardır çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olan taşeron işçiliğin ortadan kaldırılması yönündeki kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Taşeron işçilerin kadroya alınması yönünde verdiğimiz mücadelenin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz.”

– “Talebimiz geçici işçilerin kurumlarında 12 ay üzerinden çalışmaları”

ATALAY, şeker fabrikaları başta olmak üzere çay işletme, demiryolları ve orman işlerinde çalışan mevsimlik işçilerin istihdam sürelerinin artırılmasının uzun yıllardır talepleri arasında yer aldığını belirterek, 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin yeni düzenlemeyle 9 ay 29 güne yükseltileceğini kaydetti.

Söz konusu 9 ay 29 günlük sürenin önemli olduğunu ancak beklentilerini karşılamadığını ifade eden ATALAY, “İlgililerle bu süreyi tekrar konuşacağız. Talebimiz geçici işçilerin kurumlarında 12 ay üzerinden çalışmaları. Kadro olmuyorsa bu ikinci talebimizin hayata geçmesi gerekiyor.” dedi.

ATALAY, 4/C statüsündeki çalışanların 4/B statüsüne geçirilecek olmasını olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

Sendikal örgütlemenin önündeki engellerin de ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiren ATALAY, şunları söyledi:

“Bazı sendika yetkilileri illerde, belediyelerde, kamu kuruluşlarında ‘Biz hükümetin sendikasıyız, bizim sendikamıza üye olmanız gerekiyor, üye olmazsanız kadroya geçemezsiniz’ gibi kelimeler sarf ediyorlar. Bu tür söylemlerde bulunanların bu konuşmalardan vazgeçmeleri gerekmektedir. Bu söylem akıl tutulmasıdır ve akıllı bir söylem değildir. Bu tür söylemlerde bulunanların da söylemlerinin yalan olduğu açık ve net bir şekilde ortadadır. İşçinin sendikası olur, ülkenin sendikası olur. Hiçbir belediyenin, siyasi partinin, patronun sendikası olmaz. Olursa da onun adı sendika olamaz.” dedi.

Genel Başkan Ergün ATALAY, ayrıca kadroya geçen taşeron işçilerine 52 gün üzerinden gerçekleşen ilave tediye (ikramiye) müjdesini verdi.