TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ

10 Nisan 2015
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 09 Nisan 2015 Perşembe günü Konfederasyon Genel Merkezinde olağan toplantısını yaptı. Toplantıda, gündemindeki konuları değerlendirerek aşağıdaki hususların duyurulmasına karar verildi.
 
Geçmişte acısını ve bedelini toplum olarak ağır biçimde ödediğimiz terör ve şiddet hareketlerini kınıyoruz. Demokrasi ve hukuk devletini ortadan kaldırmaya, korku ve endişeyi egemen kılarak toplumsal dayanışmayı bozmaya yönelik bu eylemlere karşı gerekli tüm tedbirler alınmalıdır.  
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”nün, yaşanan tecrübeler ışığında ve Konfederasyonumuz öncülüğünde, toplumun emek ve demokrasiden yana tüm kesimlerinin katkı ve katılımıyla 81 ilde kutlanması kararını almıştır. Geçmiş yıllarda 1 Mayıs İstanbul Taksim’de emek örgütleri tarafından barış içinde birlikte kutlanmıştır. Taksim’in emek örgütlerine kapatılmış olması doğru ve demokratik bir yaklaşım değildir. Emek kesiminin sorunlarının, talep ve beklentilerinin kitlesel coşkuyla dile getirileceği “1 Mayıs” bu yıl merkezi düzeyde Konfederasyonumuzca, maden işçilerinin art arda yaşadığı iş cinayetleri de göz önünde bulundurularak, madencilerin şehri “emeğin başkenti” Zonguldak’da kutlanacaktır.    
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 07 Haziran 2015 Pazar Günü yapılacak Türkiye Genel Seçimlerinin, ülke geleceğini belirlemek bakımından yaşamsal öneme sahip olduğu görüşündedir. Seçim sürecinin barış ve huzur içinde gerçekleşmesi için, tüm tarafların siyasal söylemlerinde ve davranışlarında duyarlı olması, başta işçi sınıfı olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin beklentisidir.
Siyasal Partiler, ülke ve çalışma hayatıyla ilgili görüşlerini ve çözüm önerilerini, seçim döneminde kamuoyu ile paylaşacaktır.  Halkımız, yaşadığı hayat gerçekliği ve engin sağduyusuyla bunları değerlendirecek ve kararını verecektir. Seçim sürecinin demokratik olgunluk içinde sonuçlanmasını temenni ediyoruz.
Ülkemizde 14 milyon sigortalı işçi, 6,5 milyon işçi emeklisi, dul ve yetimi, 3,1 milyon işsiz, kayıtdışı istihdam edilen 3,4 milyon ücretli bulunmaktadır. Üzüntüyle belirtmek gerekir ki, aileleriyle birlikte toplumda önemli ağırlığı bulunan işçilerin ve sendikacıların TBMM’de yeterli sayıda temsil edilme imkanı bulamaması hayal kırıklığına yol açmıştır. 
TBMM’de görüşülen “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” kabul edilerek yasalaşmıştır. Çalışma hayatına ilişkin yapılan ve kabul edilen düzenlemelerin büyük bir bölümü genel kurulda, Konfederasyonumuzun savunduğu görüş ve talepleri dikkate alınarak, TBMM’de grubu bulunan siyasal partilerin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın olumlu yaklaşımı ve katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.
 
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun 05 Şubat 2015 günlü toplantısında alınan ”özellikle kıdem tazminatı ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması konularında dikkat çekmek ve kazanılmış hakların korunmasında ve geliştirilmesinde kararlığımızı göstermek amacıyla” kararına göre, 8 ilde yapılan kitlesel basın toplantıları, hedeflenen sonucun alınmasında etkili olmuştur. Tüm teşkilatımızın katkı ve katılımları ile Yönetim Kurulu’nun girişimleri olumlu sonuçlanmıştır. Birlik ve dayanışma içinde verilen mücadele önümüzdeki günlere olumlu yansıyacak ve yol gösterici olacaktır.  
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, yürürlük süresi 2015 yılında başlayan kamu kesimi toplu iş sözleşme müzakerelerinde gelinen aşamayı değerlendirmiş, işçilerin beklentisi doğrultusunda, bir an önce bağıtlanması için çalışmaların devam ettirilmesi görüşünde birleşmiştir.
Vergideki adaletsiz yapı toplu iş sözleşmelerini de çıkmaza sokmakta, vergi kesintileri nedeniyle işçilerin eline geçen ücreti aylar itibariyle giderek eksilmektedir. Ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilmesi için gerekli düzenleme yapılmalıdır.
Kamu kesiminde altı aydan fazla çalışan geçici işçiler kadroya alınmasına karşın, 5 ay 29 günden az çalışan geçici, kampanya ve mevsimlik işçiler sürekli işçi kadrosuna alınmamıştır. Bu uygulama gözden geçirilmeli, gerektiğinde işyerinin ihtiyaç duyduğu durumlarda 6 aydan fazla süreler için de geçici işçi çalıştırılması imkanı sağlanmalıdır. Geçici işçiler eliyle görülecek işler alt işverene verilmemelidir.     
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, muvazaalı olarak taşeron işçisi adı altında çalıştırılan karayolu işçilerinin, kesinleşmiş yargı kararı ve yapılan açıklamalar doğrultusunda -bir an önce- kadroya alınmaları sürecinin başlatılmasını talep etmektedir. Özel güvenlik çalışanlarının istihdam dışında bırakılmasına yol açabilecek düzenlemeler yerine, sektörün sıkıntılarının çözümü ve çalışanlarının özlük haklarının güvence altına alındığı kapsamlı bir kanun çıkarılmalıdır. Ağaç-İş Sendikasının örgütlü olduğu, Kastamonu’da faaliyet gösteren Kronospan Grup SFC Entegre Orman Ürünleri San. AŞ’nin 230 işçiyle sürdürdüğü grevin başarıya ulaşması için, manevi desteğin yanı sıra maddi destek de sendikalarımız tarafından yerine getirilmektedir. Bakırköy Belediyesi’nde çalışan 12 işçimizin sürdürdüğü grevi de destekliyoruz. Son örneklerini TEM Kocaeli Araç Muayene İstasyonunda 48 işçi, İzmir SF Leather Deri Tekstil San. Tic. Ltd. Şti.de 14 işçi ile yaşadığımız, sendikal örgütlenme nedeniyle işten çıkarmalara son verilmelidir. Aynı biçimde, İzmir Bayraklı Belediyesi’nde çalışan taşeron işçilerinin sendika üyesi olmaları nedeniyle işten atılmaları sendikal örgütlenme hakkına yapılmış saldırının yeni bir örneğidir.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, işçilerimiz tarafından yurdun çeşitli bölgelerinde hak ve özgürlükleri için sürdürülen haklı ve meşru bütün mücadeleleri desteklemekte ve selamlamaktadır.