Türk Harb-İş Sendikası Başkanlar Kurulu Toplandı

24 Eylül 2012
Türk Harb-İş Sendikası Başkanlar Kurulu 21 Eylül 2012 tarihinde, Sendika Genel Merkez’inde toplandı.  Çalışma hayatı ve milli savunma iş kolu ile ilgili konuların değerlendirildiği toplantının açılışında konuşan Genel Başkan Bayram Bozal, çalışma hayatı ile ilgili ciddi yasal düzenlemelerin yapıldığı bir dönem yaşandığını hatırlatarak, “Yeni yasama döneminin ilk gündem maddeleri arasında yer alacak Toplu İş İlişkileri Yasası, savunma iş koluna güvenliği de ekliyor. Bu durum bizim örgütlenme alanımızı genişletiyor. Güvenlik sektöründe örgütlenme demek daha büyük bir Türk Harb-İş Sendikası demektir.  Güvenlikte örgütlenmenin stardını veriyoruz” dedi.

Genel Başkan Bozal’ın konuşmasının ardından, Başkanlar Kurulu üyeleri, gündem konularına ilişkin görüş ve önerilerini aktardılar. Toplantı sonunda aşağıdaki kararlar alındı:

Başkanlar Kurulu olarak, bölücü terör örgütünün hain saldırılarında şehit olan tüm güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere, vatan için canını vermiş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

Başkanlar Kurulumuz, hain terör örgütü ile iç ve dış destekçilerinin kökünün kazınması için ortaya konulan milli kararlılığın en küçük bir zaafiyet gösterilmeden, kararlılıkla devam ettirilmesi çağrısında bulunmaktadır.

Çalışma hayatı ve sendikal hareket üzerindeki antidemokratik baskıların gölgesi altında sonuçlandırılmasına rağmen; Yabancı Askeri İşyerleri 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi; mevcut kazanımların korunduğu ve ayrıca bazı önemli idari maddelerdeki değişikliklerle yeni kazanımların sağlandığı şekilde bağıtlanmıştır.

Başkanlar Kurulumuz, siyasi iktidara; sermaye kesimini kuralsız çalıştırma konusunda cesaretlendiren ve toplu sözleşme masasını etkisizleştiren sermaye yanlısı tutumlardan vazgeçmesi çağrısında bulunmaktadır.

Başkanlar Kurulumuz bu çerçevede, üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen halen TBMM’de bekleyen Toplu İş İlişkileri Yasası’nı en geniş haklarla çıkartılması konusunda tüm siyasi partileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet etmektedir.

Başkanlar Kurulumuz TBMM’de kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına ilişkin uygulama yönetmeliğinin, çalışan güvenliğini temin edecek şekilde bir an önce yayınlanması için Hükümete çağrıda bulunmaktadır.

Başkanlar Kurulumuz, Türkiye’nin gerçek anlamda demokratik bir ülke haline dönüşebilmesinin temel koşullarından birisinin emeğe ve sendikal haklara saygı olduğunu hatırlatmakta,başta THY çalışanları olmak üzere hak mücadelesinde mağdur edilen tüm çalışanların yanında olduğunu vurgularken, siyasi partilere, yeni anayasa çalışmalarının yapıldığı bu günlerde çalışma hakkı ve çağdaş çalışma koşullarının anayasal güvence altına alınması için sorumluluk almaya çağırmaktadır.

Başkanlar Kurulumuz, çalışanlar üzerinde ağır bir yük olan gelir vergisi oranlarının azaltılması için 2013 yılı Bütçe Görüşmelerinde konunun öncelikle ele alınmasını talep etmektedir.