TÜRK-İŞ ve Keçiören Belediyesi işbirliği ile 2 Ağustos 2018 tarihinde Sokak Atık Toplayıcılarının Çalışma Koşullarını İyileştirme Sosyal Sorumluluk Projesi İmza Töreni gerçekleştirildi.
Törene TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa AK, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan AĞAR, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp ALEMDAR, Genel Başkanımız Bayram BOZAL, T.Haber-İş Genel Başkanı Veli SOLAK, T. Harb-İş Genel Başkanı Bayram BOZAL, Ağaç-İş Genel Başkanı Mürsel TAŞÇI, Orman-İş Genel Başkanı Baki YÜKSEL, Proje ortağı Alkın Kağıtçılık firmasının Sahibi İrfan DEMİR, Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep KARAMAN, Ankara 1 No’lu Şube Başkanımız Bekir TARHAN ve Güvenlik Merkez Şube Başkanımız Mustafa DERE’nin de aralarında bulunduğu TÜRK-İŞ’e bağlı Sendikaların Ankara Şube yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Törende bir konuşma yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa AK, Türkiye’de ilk olan bir protokolü imzalayacaklarını ifade ederken, bu örnek projenin hayata geçirilmesine öncülük eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün ATALAY’a teşekkür ettiklerini söyledi. AK konuşmasına şöyle devam etti: “Amacımız atık toplayıcılarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, Türkiye’nin atıklarını değerlendirmesi ve atık toplayıcılarının da sağlıklı olmasını amaçlayan bir çalışma. Türkiye’nin en büyük işçi Konfederasyonu ile gerçekleştireceğimiz proje ile atıkların sağlıklı bir şekilde toplanması ile çevresel ve ekonomik bir fayda da görüyoruz. Geri dönüşümün en önemli aktörlerinden biri sokak toplayıcılarıdır. Evde ayrıştırma uygulamasını ilk gerçekleştiren belediyeyiz. Toplanan atıklar evden alınıyor. Yaklaşık 135 bin kişiye ulaştık. Bu bilincin kazandırılmasını önemsiyoruz. Evlere bu anlamda broşür, çöp poşeti dağıtıyoruz. Temizlik personeline, apartman görevlilerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Okullarda geri dönüşüm ve çevre eğitimi veriyoruz. 100 pil getirene sinema bileti hediye ediyoruz. Sıfır atık projesini başarıyla sürdürüyoruz. Atıkları kaynağında ayrıştırarak hem çöp miktarını azaltıyoruz hem de geri dönüşüm çalışma merkezimiz hizmet veriyor. Arkadaşlarımızın kıyafet tedariki,, düzenli sağlık taramalarından geçirilmeleri, iş güvenliği ve çocuk işçiliği konusunda çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Katkılarından dolayı Alkın Kağıtçılığa teşekkür ediyoruz. Recep Bey’e teşekkür ediyoruz. Bu protokolün hayırlı olmasını diliyoruz.”
Kağıt Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep KARAMAN da bir konuşma yaparak “Bizleri güvence altına alan Sayın TÜRK-İŞ Başkanına ve Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. “Bizler sokakta zor şartlarda çalıştık, sosyal güvencemiz yoktu” diyen KARAMAN, “Bugün inşallah bu sorunlarımızı asgari düzeye indirecek bir çalışmayı Keçiören Belediyesi ile başlatmanın sevincini yaşıyoruz. İlk defa elbisemiz, kimliğimiz olacak, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri alacağız. Ama bugün ki sevincimiz dağıtılan kıyafet veya kimlik değil. Asıl sevincimiz halkın nazarında kıyafetin bize sokakta taşıtacağı sıfat” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ise konuşmasına projeye katkı verenlere teşekkür ederek başladı. “Resmi olmayan sayı ile birlikte Ankara’da bu arkadaşlarımız 20 bin civarında. 2500 kişi Recep kardeşimizin kurduğu derneğin üyeleri. Bu arkadaşlarımızın tamamına yakını kayıt dışı çalışıyor” dile bilgi veren ATALAY konuşmasına şöyle devam etti:
“Günde 12 saatten az olmamak üzere yoğun fiziksel bir çaba göstererek çalışıyorlar. Toplama sırasında bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Gece boyunca birçok şiddet olayıyla karşılaşıyorlar. Karanlıkta fark edilmedikleri için trafik kazalarına maruz kalıyorlar. TÜRK-İŞ olarak bütün bu olumsuzlar nedeniyle bu projeyi yapmak istedik. Yoğun olarak bulundukları Keçiören bölgesinde pilot uygulama talebimizi Belediye Başkanımız olumlu karşıladı. Yasal olarak kağıt toplama yetkisi olan Alkın Kağıtçılık bu projeye destek veriyor. Bu arkadaşlarımızın eğitimleri çok kapsamlı olacak. Bu arkadaşları uzun yıllardır görmezden geldik. Toplama işi yapan arkadaşlar tehlikeli maddelerin neler olduğunu, böyle bir durumda nasıl hareket edeceklerini uzmanlar tarafından detaylı şekilde öğrenecekler. Sağlık taraması yapılacak, bütün arkadaşlarımızın dosyası olacak. Şu anda ülkemizde okula, tatile gitmesi gereken 2 milyon çalışan çocuk var. Günde 6 işçi iş kazasından ölüyor Geçim sıkıntısından çocuklarını okula yollayamayan arkadaşlarımız var. Biz bu kardeşlerimizin çocuklarını nasıl okula yollarız, fikir yürüteceğiz, kafa yoracağız. Bu anlaşma sonrası darısı diğer belediyelerin başına diyoruz. “
Konuşmasında terör olaylarına da değinen ATALAY, “Dün maalesef 11 aylık Bedirhan annesi ile beraber teröre kurban gitti. Bu teröre destek verenleri silah verenleri, akıl verenleri unutmayın diye altını çizmek istiyorum. Bunlar dün de vardı bugün de vardı yarın da var olacaklar. Türkiye’nin Bakanlarına ceza vermeye kalkıyorlar. Bu ülkede toplumun tüm kesimleri, dernekler, odalar yan yana gelmek durumundayız. Yoksa bu oyunun biteceği yok. Teröre 35 senedir harcadığımız para iç ve dış borcumuzun iki misli. Bu para harcanmasaydı iki tane Almanya olurduk” açıklamalarında bulundu. Konuşmaların ardından Sokak Atık Toplayıcılarının Çalışma Koşullarını İyileştirme Sosyal Sorumluluk Projesi protokolünün imzaları atıldı.