SENDİKAMIZ 15’İNCİ OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

6 Ekim 2015

Sendikamız, 15’inci Olağan Genel Kurulu,3-4 Ekim 2015 tarihlerinde Büyük Anadolu Otel’de toplandı. Toplantının ilk gününde açılış ve yoklamanın ardından Genel Kurul Başkanlık Divanı seçildi.

Divan Başkanlığını Kocaeli Şube Başkanı Turhan YILDIZ, Başkan Yardımcılığını Kayseri Şube Başkanı Özgür ÖZSOY, Katip Üyeliğini Balıkesir Şube Başkanı Ahmet DEMİRER, Üyelikleri ise Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Bekir TARHAN ve Sakarya Şube Başkanı Yaşar YAVUZ yürüttüğü 15”inc Olağan Genel Kurulu’nda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Genel Başkanımız Bayram BOZAL açılış konuşmasını yaptı.
BOZAL, Genel Kurul’un Türk Harb-İş Camiasına ve iş hareketinin geleceğine hayırlar getirmesi dileğiyle başladığı konuşmasını, dünyayı bir tarafta savaş ve ölümlerin, diğer tarafta açlık, yoksulluk işsizlik gibi sosyal buhranların baskısı altında bırakan küresel şer odakları, kendi kabuğuna çekilmiş, duyarsızlaşmış insanlık karşısında rahatlıkla at oynattığını vurgusuyla devam ettirdi.

Küresel güçlerin ihtirasını tatmin için bölgemizde insanlık tarihinin en acımasız katliamları yaşandığını anlatan Genel Başkanımız BOZAL, yaşanan savaşlar nedeniyle kadın çocuk, genç yaşlı on binlerce masum insan hayatını kaybettiğini söyledi. Hayatı tehdit altında olduğu için milyonlarca kadın çocuk evini, yurdunu terk ettiğini hatırlatan BOZAL, “Bu yolculukların çoğu ne yazık ki trajik ölümlerle sonuçlandı. 3 Yaşındaki Aylan Kürdi’nin kıyıya vuran cesedi insanlığın bitişinin en trajik resmiydi. Nice Aylan’lar çocukluğun tadına varamadan küresel kan içicilerin kurbanı oldular” dedi.
Dünyanın ekonomik ve sosyal çalkantılar yaşadığı bu dönemde, ülkemiz de yaşanan çalkantılardan ciddi şekilde etkilendiğini kaydeden BOZAL, Türkiye’nin geçmişten gelen sosyo ekonomik sorunları, bölgesel faktörler ve kabuk değiştirerek büyüyen terör olayları nedeniyle daha da derinleştiğini belirtti. Genel Başkanımız BOZAL, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkemizin geleceğine, milletimizin selametine kast eden iç ve dış mihraklara karşı millet olarak son aylarda çok büyük bir imtihan veriyoruz.  Son üç ayda ana kuzularımızı, gencecik fidanlarımızı terör örgütünün hain pusularında şehit verdik. Bu acılarımızı kullanarak kardeşi kardeşe kırdırıp ülkemizi bölmeye yeltenenler en kirli oyunlarını sahneliyor. Şer odakları, kadim medeniyet topraklarımız üzerindeki ihtiraslarının bitmeyeceğini bir kez daha hain planlarıyla ortaya koymuştur. Birliğimizi, kardeşliğimizi bozmak için tuzak üstüne tuzak kuran hainlere karşı en büyük silahımızın birlik ruhu olduğunu unutmamalıyız. İnanıyorum ki, Allah’ın izniyle milletimiz; şehit kanından rengini alan ay yıldızlı bayrağımıza, vatanımıza, birliğimize kast eden hain elleri geçmişte olduğu gibi bu gün de kırmasını bilecektir. Milletimiz, bu kara günleri de aşacak, kardeş kavgasına değil, memleket sevdasına odaklanarak düşmanlarına fırsat vermeyecektir.”
Genel Başkanımız BOZAL, 7 Haziran seçimlerinden bu yana siyasal istikrarın sağlanması Türkiye için en önemli sorun olarak öne çıktığını belirtirken, milletimiz siyasi partilerden kısır siyasi çekişmeler, toplumsal kutuplaşmayı körükleyen söylemler yerine, temel sorunlara odaklanmış, iktidarıyla muhalefetiyle Türkiye’nin güçlenmesine kilitlenmiş bir siyasal tavır beklediğini dile getirdi. BOZAL, 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi Sendikamızın taleplerini siyasi parti başkanlıklarına yazılı olarak ilettiklerini belirtirken, erken genel seçimin huzur içinde yapılması dileğinde bulundu.  Bayram BOZAL, konuşmasında iş kazasında hayatını kaybedenler ile Kurucu Genel Başkanımız Kenan DURUKAN başta olmak üzere Sendikamıza emek vermiş çeşitli nedenlerle vefat eden tüm kayıplarımız için rahmet dileğinde bulundu.
Dolu dolu bir faaliyet döneminden sonra 15’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdiklerini dile getiren BOZAL, “Her zaman inandığımız ve ifade ettiğimiz gibi genel kurullar bizim için yol gösterici meşveret meclisleridir. İnancımız ve bağlı olduğumuz değerler gereği, yol yürürken hata yapmamak, hata yaptığımızda ise doğruyu görebilmek için istişareyi en önemli silahımız olarak kuşandık. Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak sadece genel kuruldan genel kurula değil, faaliyet dönemimiz içinde bütün üyelerimizi ilgilendiren kararları, gerek başkanlar kurulunu toplayarak, gerek tabanın temayülünü alarak hareket ettik. Allah’a hamd olsun, İşçi işveren hükümet üçgeninde özellikle toplu sözleşme dönemlerinde işçi aleyhine oluşan negatif yaklaşımlarına ve Yüksek Hakem Kurulu baskısına teslim olmadan, Bakan düzeyinde imzalanan toplu sözleşmeler yaptık. Toplu sözleşme masasının saygınlığının ve kurumsal itibarımızın güçlendiği bir faaliyet dönemi yaşamış olmamızı, Türk Harb-İş Sendikası’nın gerçek kimliğine ve gücüne yakışan bir durum olarak görüyor, bu noktaya erişilmesinden dolayı, sendikamız ve üyelerimiz adına onur duyuyoruz. Toplu İş Sözleşmeleri konusuna değinmişken, 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde, ibadetlerimizi yapabilmeniz için yer tahsisi edilmesi ve sendika seçimlerinde tüm üyelerimizin oy kullanmasını sağlamak adına delege seçimlerinin işyerlerinde yapılmasına imkan verilmesi gibi değişikliklerin önemine dikkat çekmek istiyorum” diye konuştu.
Geçen faaliyet döneminde gelir vergisinde adaletin sağlanması için Sendikamızın verdiği mücadele sonrasında toplu iş sözleşmesine 500 TL’lik denge ödeneğinin eklendiğini hatırlatan BOZAL, vergi adaletsizliğini nispeten giderecek denge ödeneği ile sadece Türk Harb-İş Sendikası üyeleri için değil tüm çalışanlar için kazanım sağlandığını söyledi.
Sendikamızın savunma sanayini dışa bağımlılıktan kurtarmak için de politikalar gerçekleştirdiğini anlatan BOZAL, “Türkiye genelinde düzenlediğimiz panellerle, çıkardığımız yayınlarla bu alandaki politikaları etkilemek amacıyla tam bir seferberlik ruhu içinde hareket ettik ”dedi. Konuşmasında özelleştirme ve taşeronlaşma gibi uygulamalarla emeği ve tecrübeyi değersizleştirmeyi amaçlayan politikaların da karşısında olduklarını dile getiren BOZAL, 2013 yılında Türk Harb-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu milli savunma sanayi işyerlerine taşeron sokmaya çalışılan yasal düzenlemenin önüne geçildiğini hatırlattı.
Geçen faaliyet ödeminde iş sağlığı ve güvenliği bilincini geliştirmek için yapılan eğitim çalışmaları ve özel güvenlik alanında örgütlenme çalışmaları hakkında da bilgi veren BOZAL, iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere eğitimleri genişleterek devam ettireceklerini belirtirken, özel güvenlik alanında da örgütlenme çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.
Genel Başkanımız BOZAL, konuşmasında Genel Kurul görüşülecek Genel Merkez Yönetim Kurulunun 6’dan 5’e düşürülmesi ile şube kapatma ve birleştirmeler konusuna da değinerek şunları söyledi:
“Teşkilat yapımızı yeniden gözden geçirme, kaynaklarımızı üyelerimize daha nitelikli ve etkin hizmetler üretme adına, daha verimli kullanabilme adına, köklü değişiklikler yapılması gerektiğine inandık. Genel Merkez Yönetici sayımızın 6’dan 5’e düşürülmesi ile işkolumuzda yaşanan değişimlere bağlı olarak zorunlu şekilde genel kurul gündemine getirdiğimiz şube birleştirmeleri kararımızın Türk Harb-İş Sendikamızı daha güçlü kılacağına inanıyoruz. Bu arada şunu da belirtelim ki birleştirmelerde şubelerimiz il temsilciliği olarak faaliyetlerine devam edeceklerdir. Merkez Yönetim Kurulu olarak, varlık nedenimiz olan üyelerimizi bütün faaliyet alanlarımız içinde her zaman en önde tutma gayreti içinde olduk. “İnsana emek veren sendikacılık” hedefi doğrultusunda geride bıraktığımız faaliyet döneminden daha üretken, yenilikçi bir döneme imza atmak adına heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. Özde birlik diyerek, samimiyet ve ihlasla başladığımız hizmet yolculuğumuzda geride bıraktığımız 4 yılda özde birlik ruhunu Türk Harb-İş Teşkilatında inşa ettik. Önümüzdeki dönemde Allah’ın izni, sizlerin takdiriyle bu ruhun derinlere kök salması için çalışacağız. Türk Harb-İş Sendikasını tabanın söz ve karar birliği içinde güçlendirmeye devam edeceğiz.”
Genel Başkanımız Bayram BOZAL’ın konuşmasının ardından yeni dönemde yönetimi için aday olmayan Genel Başkan Yardımcısı İdris KEŞAN ve Genel Eğitim Sekreteri İbrahim KILIÇ’a hizmetlerinden dolayı plaket verildi. Daha sonra şube kapatma ve birleştirmelerle ve tüzük değişiklikleri ile ilgili Genel Kurula gelen konular, karara bağlandı. Genel Kurul’un ikinci gününde yapılan seçimde 15’inci faaliyet döneminde görev alacak yönetim belirlendi.