SAVUNMA TEKNOLOJİSİ GÜÇLÜ OLMAYAN ÜLKELER GELECEĞE GÜVENLE BAKAMAZ

12 Aralık 2018

Türkiye Savunma Sanayi Zirvesi, 12 Aralık 2018 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Genel Başkanımız Bayram BOZAL’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcı ile gerçekleştirildi.

Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, Türkiye’de son 15 yılda savunma sanayideki yerli üretimin yüzde 20’lerden yüzde 65’e çıktığını söyledi. “Savunma teknolojisinde güçlü olmayan ülkeler geleceğe güvenle bakamaz” diyen ERDOĞAN, “Savunma sanayinde yerli üretimde yüzde 20’lerde kalsaydık Zeytin Dalı Operasyonunda atılması gereken adımları atamaz, Fırat Kalkanı Operasyonunu da yapamaz, başarıya ulaşamazdık. Kendi imkânlarımızla bu operasyonları gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Savunma sanayinde gelinen noktanın önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, bunun yeterli olmadığını “Sadece yürümek yetmez. Koşabilecek imkânlara sahip olmak gerekiyor. Bugüne kadar yaptıklarımızı ısınma alıştırma olarak görüyoruz. Bundan sonra koşmaya devam edeceğiz” cümleleriyle dile getirdi.

ATAK Helikopteri, ALTAY Tankı gibi savunma sanayinin yeri üretimleriyle ilgili detaylı açıklamalarda bulunan ERDOĞAN, maksat helikopteri ile ilgili açıklamasında ise “T625 genel maksat helikopterimizin adını uzun istişareler neticesinde GÖKBEY olarak belirledik. Ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum…” dedi.

Güney sınırımızdaki terör olaylarına karşı harekete geçileceği bilgisini de veren ERDOĞAN, şunları söyledi:

“Bölgedeki DEAŞ unsurlarının da kimler tarafından beslendiğini eğitildiğini gayet iyi biliyoruz. Sınırlarımızın dibinde oynanan oyuna seyirci kalmayacağımız muhataplarımıza söyledik. İşte bu anlayışla Fırat’ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmak için başlayacağımız harekâtımıza birkaç gün içinde başlayacağımız söylüyoruz. Hiçbir siyasi çıkar bir ülke halkının kendi vatanında huzur ve güvenle yaşaması kadar katkıda bulunamaz. Biz milletimize ve ülkemize tuzak kurmaya çalışanlarla değil dostluk kurmak isteyenlerle yol yürüyeceğiz.

MİLGEM VE FIRTINA OBÜS SAVUNMA SANAYİNİN EN GÜÇLÜ REFERANSLARI

Zirvede konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR ise “ Türk savunma sanayisinin temelinin Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme dönemine kadar uzandığını kaydetti. O dönemde çağın şartlarına göre önemli gelişmeler ve başarılar elde edildiğini dile getiren Akar, savunma sanayisinde asıl dönüm noktasının Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında dost müttefik ülkelerin Türkiye’ye getirdiği kısıtlamalar olduğunu kaydetti. Akar, maruz kalınan yaklaşımlar neticesinde savunma konusunda bağımsız politikalar üretme ihtiyacı ortaya çıktığını dile getirdi.

TSK’nın ihtiyacını güvenli bir şekilde karşılamak amacıyla bugünkü savunma sanayisinin temellerinin atıldığını belirten Akar, “Bir bütünlük içinde projeler üretilmeye devam edilmektedir. Fırtına Obüsü, ATAK, MİLGEM gibi projelerimiz savunma sanayimizin en güçlü referansları arasına girmiştir. Savunma sanayisindeki başarılı çalışmalara ilaveten MİLGEM’lerimizin Pakistan’a ihraç anlaşması da savunma sektöründe geldiğimiz noktayı göstermesi bakımından oldukça önemlidir” şeklindeki açıklamalarıyla milli savunma işyerlerimizde üretilen Fırtına Obüs Tankı ve Milli gemilere dikkat çekti.