SAVUNMA SANAYİNİN MİLLİLEŞMESİ VE İŞGÜCÜ DURUMU ÇALIŞTAYI-6

9 Eylül 2022

Savunma Sanayinin Millileşmesi ve İşgücü Durumu başlıklı Çalıştayın altıncısı 8 Eylül 2022 tarihinde Yalova Tesisimizde yapıldı.

Tarkan ZENGİN moderatörlüğünde gerçekleştirilen Çalıştaya; Medipol Üni. Öğr. Üyesi Doç. Dr. Yusuf ÖZKIR, Savunma ve Güvenlik Uzmanı Coşkun BAŞBUĞ, Yeni Şafak İnternet Haber Müdürü Ersin ÇELİK, Star Gazetesi Yazarı Hale KAPLAN, Hacı Bayram Veli Üni. Öğr. Üyesi Dr. Aysel ÇOLAK, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni ve Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Hasan ÖZTÜRK, TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanı Prof. Dr. Kudret BÜLBÜL, Savunma ve Güvenlik Uzmanı Yusuf ALABARDA, Anadolu Üniversitesi Öğr. Görevlisi Doç. Dr. Mustafa KARACA, Hacı Bayram Veli Üni. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet ŞAHİN, Polis Akademisi Öğr. Üyesi Dr. Ülkü Nur ZENGİN ile Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Nuriye ÇELİK katıldı.

Sendikamız adına ise Çalıştaya; Genel Başkanımız Alaattin SOYDAN, Genel Başkan Yardımcımız Hasan KARACA, Genel Sekreterimiz Yaşar YAVUZ ve Genel Başkan Danışmanımız Tarkan ZENGİN katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Genel Başkanımız Alaattin SOYDAN, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıkları bünyesinde çalışan üyelerimizin Savunma Sanayinin ana omurgasını oluşturduğunu, teknik tecrübe ve bilgisiyle devleti için her türlü fedakârlığı yaparak emek sarf ettiğini ama ücret konusunda üyelerimizin hak ettiklerinin çok altında bir ücret aldıklarını ve bu mağduriyetin bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu konudaki taleplerimizi her yerde dile getirdiğini söyleyen SOYDAN, katılımcılardan da bu mağduriyetinin giderilmesi konusunda kamuoyu oluşturulması için talepte bulundu.

Genel Başkanımız Alaattin SOYDAN konuşmasının devamında ise üyelerimizin birlikte çalıştığı ama farklı statüdeki çalışma arkadaşlarına nazaran sosyal haklar konusunda ayrımcılığa maruz kaldığını vurgulayarak, üyelerimizin en doğal hakkı olan;

1 – Hususi pasaport verilmesi,

2 – Silah taşıma ruhsatı ve izni verilmesi,

3 – İsteğe bağlı olarak Ordu Yardımlaşma Kurumu’na üyelik hakkı tanınması,

4- Ordu evleri, askeri gazinolar, kışla gazinoları ve vardiya yatakhaneleri ile eğitim merkezlerinden faydalanma hakkının verilmesi,

5 – TSK bünyesinde görev yapan subay, astsubay ve diğer askeri personele tanınan indirimli seyahat hakkının üyelerimize de tanınması,

gibi konuların üyelerimiz nezdinde üzüntüye sebep olduğunu ve bu mağduriyetin ortadan kalkması için imza kampanyası başlattıklarını belirterek katılımcılardan hem köşe yazılarında hem de TV programlarında bu konuların dile getirilmesini talep etti. 

Genel Başkanımız konuşmasının son bölümünde ise terör örgütlerine karşı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yürüttüğü başarılı operasyonları hatırlatarak, bu operasyonlarda üyelerimizin de önemli hizmetlere imza attığının altını çizdi. Milli savunma işçilerimizin operasyon bölgelerinde görev yapan askerlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesinde canlarını ortaya koyarak çalıştığını belirten SOYDAN, bölgede görev yapan üyelerimize hak ettikleri değerin verilmesini istedi. Savunma sanayimizin millileşmesi sürecinde gelinen noktanın önemine de dikkat çeken Genel Başkanımız, bu noktada milli savunma işçilerimizin yerinin yadsınamayacağı gerçeğini belirterek konuşmasını tamamladı.  

Devamında Genel Başkan Yardımcımız Hasan KARACA, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ve Tersaneler Genel Müdürlüğü’nde üyelerimizin yaptığı çalışmalar hakkında bir sunum yaptı.

Genel Sekreterimiz Yaşar YAVUZ’un da fikirlerini beyan ettiği toplantı, katılımcılarla yapılan müzakerelerin ardından sona erdi.