“MİLLİ SAVUNMA İŞYERLERİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ”

20 Ocak 2019

Resmi Gazete’de yayınlanan 20 Aralık 2018 tarih ve 481 sayılı kararname ile özelleştirme kapsamına alınan Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün (Tank Palet fabrikası) özelleştirme kararının düzeltilmesi talebiyle Sendikamızın Sakarya’da gerçekleştirdiği mitingde on binler “Milli savunma işyerleri özelleştirilemez” diye haykırdı.

Sendikamızın örgütlü olduğu tüm illerden Sakarya’ya gelen üyelerimiz, 19 Ocak 2019 tarihinde öğle saatlerinde Adapazarı Bosna Caddesi’ndeydi. Türk-İş’e bağlı sendikalar başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve Sakarya halkının da katılımıyla 15 binden fazla kişi, ellerinde Türk Bayrakları ve milli savunma işyerlerinin özelleştirilmesini protesto eden pankart ve dövizlerle Demokrasi (GAR) Meydanı’na yürüdüler.

“Sakarya uyuma fabrikana sahip çık”, “Milli savunma milli kalacak”, “Tank palet özelleştirilemez”, “Türk Harb-İş işçisi vatan bekçisi” sloganları ile düdük çalıp ve alkış tutarak miting alanına yürüyen korteje, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Engin ÖZKOÇ başta olmak üzere CHP’li milletvekilleri de katıldı. Ayrıca İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit DİKBAYIR ve beraberindeki 20 İYİ Partili milletvekili, Vatan Partisi’nden temsilcileri ile Türk İş Genel Başkanı Ergün ATALAY ve Yönetim Kurulu miting alanındaydı.

Sakarya GAR Meydanı’nda toplanan kitleye ilk olarak Sakarya Şube Başkanımız Yaşar YAVUZ hitap etti. Afrin’de Münbinç’te, Elbab’da düşmenin korkulu rüyası, Türkün gurur kaynağı olan Fırtına Obüsleri’nin yapıldığı yer alan Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesinin anlaşılmaz olduğuna işaret ederek başladığı konuşmasında yetkililere seslenerek, “Bize 1303 tana tank ve obüslerin yenileştirme ve bakımı yapın dediniz de yapmadık mı? (Meydandan “Yaptık” sesleri), Bize 280 tane obüsünü yapın dediniz de yapmadık mı? (Yaptık) 71 tane poyraz mühimmat aracı yapın dediniz de yapmadık mı? (Yaptık). Bize tüm Türkiye’deki paletli araçların palet tasarım ve imalatını yapın dediniz de biz yapmadık mı (Yaptık), Bize tüm Türkiye’nin gece ve gündüz görüş optik tasarım ve imalatını yapın dediniz de biz yapmadık mı? (Yaptık).Şimdi buradan sesleniyorum. Milli Tank ALTAY’ı yapın dediniz de biz yapmayız mı dedik. (Yaparız), Operasyon bölgelerinde araçlarımız arızalandı dediniz de biz canımız tatlı gitmeyelim mi dedik (Gittik) “diyen YAVUZ, bugün hala birçok işçimizin operasyon bölgelerinde görev aldığını hatırlatarak, böyle önemli hizmetler üreten milli savunma işyerlerinin özelleştirilmesinin kabul edilemez kabul edilemez olduğunu söyledi.

Genel Başkanı Bayram BOZAL ise “Milli savunma işyerleri özelleştirmez” sloganlarıyla seslerini Sakarya GAR Meydanı’nı Ankara’ya duyurmak için haykıran kitleye hitabında, “Operasyon bölgelerinde üyelerimizin neler yaptığına bizzat şahit olan bir genel başkanım. Operasyon bölgesindeki araçların bozulması halinde ilgili şirketler getirin yapalım derken, bizim kahraman işçilerimiz operasyon bölgesinin göbeğine giderek bölgedeki araçların bakımını yapıyorlar. İtirazımız, 281 tane Obüs’ü yapıp bu ülkenin ordusuna armağan eden ve ülkesine 1 milyar 630 milyon lira para kazandıran böyle bir iş yerini tartışıyoruz. Obüs’lerin tanesini Güney Kore’de, Almanya’da 10 milyon dolara alırken bugün bu güzide insanlar 4,2 milyon dolara mal etmişlerdir. İşte burada anlaşılıyor ki birilerine burada pasta armağan edilmek isteniyor. O yüzden biz asla bu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ”dedi.

Tank Palet Fabrikasının dünyada ilk 5’de, tank üzerine entegre tesis olan tek işyeri olduğunu hatırlatan BOZAL, milli savunma sanayi için bu kadar önemli olan bir işyerinin birilerine peşkeş çekilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. BOZAL, meydanlara inen bu işçilerin mücadelesinin ALTAY tankını bizzat kendi elleriyle yapma mücadelesi olduğunu ifade etti.

BOZAL’ın konuşması meydanlardaki kitle tarafından sık sık “Türkiye uyuma fabrikana sahip çık’, “Tank palet millidir mili kalacak”, “Tank palet kalemiz kalemizi vermeyiz” sloganlarıyla bölündü.

Sakarya Demokrasi Meydanı’ndan seslenen Türk-İş Genel Başkanı ATALAY ise konuşmasında, “Diyorlar ki ‘Bu özelleştirme değil’ Bunun adı nedir özelleştirme değilse? Bunu anlayan biri varsa bana anlatsın. Bu olanı anlatsın. Milli Savunma Bakanına durumu üç kez anlattım. Bizden ne istiyorsanız, Türk-İş 1 milyon üyesiyle Harb-İş’in emrinde, parasıyla vücuduyla. Gördüğüm bir tek şey var; Milli Savunma Bakanlığı’nın emrinde, Türkiye Cumhuriyeti emrinde kalsın fabrika. Tek talebimiz o” diye konuştu.

Benzer özelleştirmelerde birçok kamu kurumunda işçilerin ortada kaldığını ifade eden ATALAY, “Bundan 10 yıl önce bir süreç başladı. Telekom’u aldı, her sene parasını aldı, çekti gitti, Telekom ortada kaldı” dedi. ATALAY, konuşmasına şöyle devam etti:

“Milli Savunma Bakanlığı’nın 27 tane fabrikası var, adı üstünde Milli Savunma Bakanlığı. Biz ALTAY tankının en güzelini bu fabrikada yaparız, özel sektör gelmesi gerekiyor mu? Bize yardım etsin, yabancı sermaye yardım etsin, yetki bizde olsun, patron biz olalım, onlar bizim yanımızda çalışsınlar. Yeni teknolojiye karşı değiliz. Biliyorsunuz Almanlar tankı verdi; paleti vermedi, Amerika uçağı verdi; pervanesini vermedi. Terör örgütlerine bu güçler para, silah, akıl, moral veriyorlar, diyorlar ki ‘Gidin şu ülkeyi karıştırın’. 50 yıldır güçleri yetmedi, karıştıramadılar. Milli savunmada yerliliği yüzde 100’e çıkarırsak dünyanın en güçlü ülkesi oluruz. Onun yolu da özelleştirmeden vazgeçmektir. Türkiye söylüyor, bu sese kulak verin, yarın geç olur haberiniz olsun. Uyuyanı uyandırırsınız ama uyuma numarası yapanı uyandıramazsınız. Bu ülkede uyuma numarası yapan siyasetçiler, sendikacılar var, onların kulaklarına zurna çalsanız da uyanmazlar.”

1’inci Ana Bakım Fabrikası’nın özelleştirme kararının düzeltilmesi talebiyle Sakarya Demokrasi Meydanı’nda toplananlar Türk-İş Genel Başkanı ATALAY’ın konuşmasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.