KINALIADA KORVETİ, DENİZ KUVVETLERİ’NE TESLİM EDİLDİ

30 Eylül 2019

MİLGEM Projesi kapsamında üretilen ada sınıfı korvetlerden dördüncüsü TCG Kınalıada (F-14), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın da katıldığı törenle 29 Eylül 2019 tarihinde Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi kapsamında Sendikamız bağlısı İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yapımı tamamlanan Kınalıada gemisinin teslimi yanında aynı törende, Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1’inci Gemi Saç Kesme Töreni’nde yapıldı.

Törene, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ve TBMM Başkanı Mustafa ŞENTOP, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY, TBMM Başkanvekili Celal ADAN, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR,  Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin DERE, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan ÖZBAL, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa AVSEVER, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Zafar Mahmood ABBASİ, Genel Başkanımız Bayram BOZAL, İstanbul Şube Başkanımız Murat YALÇINKAYA, İstanbul Şube Eski Şube Başkanımız Emin GÖDEK, İstanbul Tersane Komutanlığı Baştemsilcimiz Zafer AKSOY, İstanbul Tersane Komutanlığı eski Baştemsilcimiz Ömer Lütfü APEL ve İstanbul Tersane Komutanlığı’nda çalışan üyelerimiz başta olmak üzere çok sayıda siyasi, bürokrat ile askeri erkan katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, MİLGEM korvetlerinin dünyadaki benzer sınıftaki gemiler arasında en üst sıralarda yer aldığını belirterek, “Bugün denize iniş töreni için bir araya geldiğimiz bu gemimizin de denizlerdeki gücümüze güç katacağına yürekten inanıyorum. Deniz Kuvvetlerimizi güçlendirmeye yönelik daha pek çok projemiz vardır. Ülkemiz ile dost ve kardeş devletlerin ihtiyaçlarını karşılayacak olan dizel-elektrikli denizaltı projesiyle ilgili çalışmalar da sürüyor. İzmir tersanesini deniz kuvvetlerimize daha iyi hizmet verebilmesi için altyapı ve yüzer havuzlarla güçlendiriyoruz. Buradaki ilk yüzer havuzu önümüzdeki kasım ayında hizmete alıyoruz. Askeri ve sivil tersaneler arasındaki iş birliğini artırarak büyük bir potansiyelin olduğu dünya piyasalarındaki yerimizi genişletmeyi planlıyoruz. Gemi makinalarından deniz toplarına, füzelere, torpidolara, elektronik sistemlere kadar her alanda yerli ve milli imkânları en üst seviyeye çıkarmakta kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, Türkiye’nin savunma sanayi alanında kat ettiği mesafenin istiklaline ve istikbaline daha güvenli bakmasını sağladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Geçmişte arzu ettiğimiz, gemileri, uçakları, araç/gereçleri paramızla dahi alamadığımızı asla unutmadık, unutmayacağız.  Son olarak proje ortağı olduğumuz F-35 uçakları konusunda yaşananlar bizim bu alandaki kararlığımızı daha da arttırmıştır. Nasıl korvetlerimizi kendimiz inşa ettiysek, nasıl Atak helikopterlerimizi kendimiz yapabildiysek, nasıl İHA’larımızı, SİHA’larımızı, uydularımızı geliştirip, uçurduysak inşallah kendi savaş uçağımıza da kavuşacağız. Zaman yakındır.”

“SAVUNMA SANAYİNDE DIŞA BAĞIMLILIK YÜZDE 30’LARA İNDİ”

Savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaldığına vurgu yapan ERDOĞAN, “Savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80’lerden, yüzde 30’lara indirerek gerçekten önemli mesafe kat ettik. Daha önce neredeyse yok denecek seviyede olan savunma sanayindeki araştırma, geliştirme harcamaları bir buçuk milyar dolara yaklaştı” dedi. Türkiye’de 700 ayrı savunma sanayi projesi yürütüldüğünü ifade eden ERDOĞAN, proje hacmi itibarıyla sektörde 60 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşıldığını kaydetti.

Kınalıada gemisinin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, “Gemimizin yolu açık, denizleri sakin, pruvası neta olsun diyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN konuşmasının ardından kask, kaynakçı eldiveni ve gözlük takarak, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Zafar Mahmood ABBASİ ile birlikte Pakistan MİLGEM korvet projesi 1. gemisinin ilk kaynağını yaptı.  

Törenin ardından TCG Kınalıada personeli gemideki yerini alarak göreve başladı.