HÜKÜMET “KİRALIK İŞÇİLİK” GETİREN YASA TASARISINI GERİ ÇEKMELİ

10 Şubat 2016

Türk Harb-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı adıyla Başbakanlık tarafından TBMM’ye sevk edilen tasarının geri çekilmesini istedi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Çalışma hayatının sıkıntılı konularının başında gelen kiralık işçi ve esnek çalışma uygulamalarını kapsayan tasarı, 8 Şubat 2016 tarihinde bir kez daha TBMM’nin gündemine geldi. 2009 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL tarafından veto edilen bu tasarının, sosyal tarafların talepleri dikkate alınmadan yeniden TBMM’nin gündemine alınmasını kabul etmiyoruz.

Özel İstihdam Büroları aracılıyla milyonlarca çalışanın “kiralık işçi” olarak çalışmasına zemin hazırlayan bu düzenleme, işverene işçiyi istediği gibi çalıştırma imkânı verilmektedir. Kabul edilmesi halinde taşeron uygulamasından daha ağır şartlarda çalışma koşulları oluşturacak olan bu düzenleme ile çalışan, yasal güvenceden yoksun bırakılmaktadır.  İşverenin “esaslı bir neden” göstermesi durumunda kiralık işçisini fazla mesai, dinlenme hakkı, haftalık izin gibi haklardan mahrum bırakarak çalıştırabilmesinin önünü açan düzenlemeyle, çalışan adeta köleleştirilmektedir.

Yasallaşması halinde örgütlenmenin önünde de büyük bir engel teşkil edecek olan tasarı, bir işyerinde çalışan sayısının yüzde 25’inin “kiralık işçi” olmasının önünü açarak çalışma barışını bozulacaktır.

Göreve geldiği günden bu yana çalışanların yanında olduğunu vurgulayan 64. Hükümet, kiralık işçi uygulamasını hayata geçirmesi halinde bu yaklaşımının tam tersi bir durum sergileyerek çalışanlarla karşı karşıya gelecektir. Türk Harb-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu olarak, dileğimiz Hükümetin sosyal tarafların talepleri doğrultusunda biran önce bu yanlıştan geri dönmesidir.  

Türk Harb-İş Sendikası

Genel Yönetim Kurulu