HGK–82 TESLİMAT TÖRENİ YAPILDI

24 Haziran 2021

Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırama Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün ortak çalışmasıyla üretimi gerçekleştirilen 1000 adet Hassas Güdüm Kiti-82 (HGK-82)’nin 100 adetlik ilk partisinin teslimat töreni, 24 Haziran 2021 tarihinde yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleştirilen HGK-82 Teslimat Töreninde, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER ile kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin DERE,  TÜBİTAK Başkanı Hasan MANDAL  Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürü İmdat ERSOY, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi Genel Müdürü Esad AKGÜN, Genel Başkanımız Alaattin SOYDAN ve Genel Başkan Yardımcımız Hasan KARACA’nın da aralarında bulunduğu askeri erkân ve sivillerden oluşan yoğun bir katılım vardı.

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Afganistan’daki gelişmelere değindi. Afganistan’ı “Asya’nın kalbi” ve kritik öneme sahip bir ülke olarak nitelendiren AKAR, Türkiye ile Afganistan arasında köklü tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu söyledi. Milli Savunma Bakanı AKAR, Türk-Afgan diplomatik ilişkilerinin 100. yılı olduğunu belirterek, “1921 tarihli Türk-Afgan ittifak anlaşmasında da ifade edildiği gibi ‘iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir’. Dolayısıyla Türkiye, her zaman kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğu Afganistanlı kardeşlerimizin barış, güven ve istikrar içerisinde yaşaması için büyük gayret sarf etmiştir. Buna devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin BM kararları çerçevesinde 2002’de ilk göreve başlandığı andan itibaren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti’ne, 2015’ten itibaren de NATO’nun Kararlı Destek Misyonu’na katkı sağlamayı sürdürdüğünü aktaran AKAR, Türkiye’nin buralardaki başarılarının herkes tarafından büyük bir saygıyla takip edildiğini söyledi.

AKAR, TSK’nın hâlihazırda Kabil Eğitim Yardım Danışmanlık Komutanlığı görevini de yürüttüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar elde edilen kazanımların korunması ve bu kapsamda 6 yıldır sürdürdüğümüz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi sorumluluğunun gerekli şartlar sağlanırsa tarafımızdan devam ettirilmesi söz konusu. Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu diğer ülkelerle beraber nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz. Bu kapsamda ABD teknik heyeti de bugün Bakanlığımıza geldi. Görüşmelerimiz başladı, devam ediyor. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personelimizin dışında bölgeye giden personelimiz de bulunmamaktadır. Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir.”

Konuşmasında savunma sanayimizin yerlilik ve millilik oranının yüzde 70’leri aştığına dikkat çeken Bakan AKAR, Geçmişte piyade tüfeğinin dahi yurt dışından tedarik edilirken bugün milli piyade tüfeğinin, savaş gemilerinin, firkateynlerin, İHA/SİHA’ların, Fırtına obüslerinin, ÇNRA’ların, Atak helikopterlerinin, akıllı hassas mühimmatın tasarlanıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelindiğini vurguladı.

İnsan kaynağına, potansiyeline ve bunu güce dönüştürecek savunma sanayi firmalarına yönelik güvenlerini dile getiren AKAR, şunları söyledi:

“Savunma sanayimiz, devletimizin ve hükümetimizin kararlı duruşu, mühendislerimizin, bilim insanlarımızın, sanayicilerimizin ve işçilerimizin gayretleriyle dünyada adından söz ettirmeye devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda kamu, vakıf şirketleri, özel sektör ve üniversiteler, büyük bir sinerji ve koordinasyon içerisinde çalışarak çok daha ileri seviyelere ulaşacağımıza inanıyoruz. Artık cin şişeden çıktı. Hiçbir ülkeden geri kalmayacağız. İnancımız, sabrımız, azim ve kararlılığımızla çok daha büyük başarılar elde edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.”

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) yapısını düzenleyen kanun teklifine yönelik değerlendirmelerde de bulunan AKAR, “Gözbebeğimiz olan MKE kurumumuzu çağın gereklerine uygun, rekabet gücü yüksek, etkin ve esnek hale getirmeye çalışıyoruz. Amacımız, gayretimiz bu. Zira hızlı değişim, dönüşüme ayak uydurmamız gerekiyor” diye konuştu.

MKE’yi modern ve dinamik bir yapıya kavuşturmaya, üretim kapasitesini artırmaya ve savunma sanayisine daha büyük katkılar sağlayan bir kurum yapmaya yönelik amaçlarını ifade eden AKAR, şunları dile getirdi:

“İyi niyetli şekilde kaynaklarımızı daha verimli kılmak istiyor, bunun için gayret sarf ediyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi yurt içi ve sınır ötesinde kahramanca ve fedakarca görev yapan Mehmetçiğin yerli ve milli araç, gereç ve mühimmatla donatılmasını milli bir görev olarak görüyoruz. Herkesi de bu konuda yapılan çalışmaları desteklemeye, anlamaya davet ediyoruz.”

Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada tüm sorunların uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl yöntemlerle ve iyi komşuluk ilişkileri içinde çözülmesinden yana olduğunu vurgulayan AKAR, “Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki sorunların da diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine samimiyetle inanıyor ve bunun için çaba sarf ediyoruz” dedi. AKAR konuşmasını “ Açıkça ifade ediyoruz ki bizim kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında gözümüz yoktur. Ancak Kıbrıs dahil, mavi vatanımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz” şeklinde tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK ise yaptığı konuşmada, HGK-82’lerin, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirildiğini söyledi. VARANK, bu kitlerin genel maksat bombalarını, sahip oldukları güdüm teknolojisiyle gece-gündüz tüm hava koşullarında görev yapabilen, hassas vuruş kabiliyetine sahip akıllı mühimmatlara çevirdiği anlattı. Bugün teslimi gerçekleştirilen HGK-82’lerin ilk partisi olduğunu kaydeden VARANK, tamamının Ağustos 2022’ye kadar tamamı teslim edileceği bilgisini verdi. VARANK, “Teslim edilen kitlerde yerli ve milli Kaşif alıcıları kullanıldı. Dışa bağımlılığı ortadan kaldıran çok önemli bir gelişmedir. Ayrıca 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğümüze, HGK üretim kabiliyeti kazandırılması da vurgulanması gereken bir başka önemli husus” dedi.

Konuşmasında ülkelerin siyasi bağımsızlığının savunma sanayisindeki bağımsızlıktan geçtiğine işaret eden VARANK, bu alanda Türkiye’ye karşı uygulanan gizli ve açık ambargoları yerli ve milli üretimle etkisiz hale getirdiklerini bildirdi. VARANK, yüzde 70’lerin üstünde yerlilik oranına sahip, 10 milyar dolarlık ciroyu, 3 milyar dolarlık ihracatı aşan bir savunma sanayimiz olduğunu anlatan VARANK, şöyle konuştu:

“Kara, hava ve deniz sistemlerinde büyük aşamalar kaydettik. Hürkuş, MİLGEM, MİLDAR gibi projelerle yolumuza doludizgin devam ediyoruz. İHA’larımız dünya gündeminde en ön sıralarda, gazetelerin manşetlerinde kendine yer buluyor. İnşallah savaşan İHA’larımızı ürettiğimizde dünya F-35’leri değil, savaşan İHA’ları konuşacak. Şu anda TCG Anadolu gemimizin üretimi devam ediyor. İnşallah sabit kanatlı İHA’larımızı TCG Anadolu’ya indirip kaldırmayı da başaracağız. Bunu başardığımızda da dünyada bunu yapabilen tek ülke olacağız. İnşallah çok daha büyük başarılara imza atmak istiyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanımızın bize çizdiği Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla gözümüzü en yukarılara diktik.”

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) yapısında planlanan değişikliğe de değinen VARANK, şunları kaydetti:

“Maalesef muhalefet ‘MKEK özelleştiriliyor’ diye çok kirli bir dezenformasyon yürütüyor. Bazı sendikaların da bu oyuna geldiğini üzülerek takip ediyoruz. Bir şeyin altını özellikle çizmemiz lazım. Mecliste görüşülecek kanun teklifine göre MKEK özelleştirilmeyecek, aksine kamu hüviyetini kanunla korumaya devam edecek. MKEK, sermayesi Hazinede, yönetimi, hak ve yetkileri Milli Savunma Bakanlığında olan özel hukuk hükümlerine tabi bir kamu anonim şirketine dönüşecek. Çalışanlarının hakları ise sonuna kadar korunacak. Birçok yapısal probleme rağmen MKEK son yıllarda büyük atılımlara imza attı. Kamu şirketi vasfıyla daha verimli, çok daha rekabetçi bir hal alarak hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katacak hem de ihracatımıza büyük katkılar sağlayacak.”