Engelli eğitiminde engelli üyelerimizin sorunlarına çare arandı

1 Aralık 2012

Sendikamız engelli üyelerini bilgilendirmek için eğitim semineri düzenledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin de katılarak engelliler için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiği seminerde, Doç. Dr. İbrahim Aydınlı engellilerin sosyal güvenliği konusunda aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Türk Harb-İş Genel Merkezi toplantı salonunda yapılan engelli eğitim seminerinin açılışını yapan Ankara Şube Başkanı Alaaddin Soydan, 3 Aralık Engelliler Günündeki eğitim taleplerinin Genel Merkez tarafından bir ay gibi kısa sürede gerçekleştiğini belirterek, teşekkür etti.

Türk Harb-İş Genel Eğitim Sekreteri Hamza Akyüz ise yaptığı konuşmada, engellilerin iş hayatında iş ve işyeri koşullarında yaşadıkları sorunların yanı sıra,  sosyal güvenlik sorunları, yetersiz ücret, işinde ilerleyememe, erken emeklilik gibi sorunlarla da karşılaştıklarına vurgu yaparak “İşverenlerin engellileri çalıştırmak konusundaki çekingenlikleri ve önyargıları da istihdamın önündeki engeller arasındadır. Bugün sektörümüz olan milli savunma iş kolunda 800’e yakın engelli kardeşimiz çalışmaktadır. İş kolumuzda engelli kardeşlerimiz işlerini son derece iyi yapmaktadır. Hiçbir işverenin “acaba yapabilirler mi” kaygısı taşımasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu. Akyüz, hükümetin son yıllarda engellilerle ilgili ciddi politikalar gerçekleştirdiğine de vurgu yaparken, engellilerle ilgili sorunların azalması için fiziki koşullar dikkate alınarak düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ise hükümetin engellilere yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2005 yılında yasal düzenlemeler ve ardından mevzuat değişiklikleri ile engellilere birçok haklar getirildiğini anlatan Çiftçi, engellilere ulaşabilirlik noktasında sıkıntıdan dolayı yasal hakları konusunda bilgilendirilemediğini söyledi. Çiftçi, “Engellilerle ilgili en büyük sorun ulaşılabilirlik. Bugün burada olduğu gibi işyerleri bazında engellilerin sorunlarına çözüm aranırsa ulaşılabilirlik noktasındaki sıkıntılarımızda bir ölçüde azalmış olur. Ayrıca böyle toplantılar engellilerle ilgili farkındalıklarımızın da artmasını sağlar” şeklinde konuştu.
Dr. Aylin Çiftçi, işyerlerinde özürlü çalıştırmanın önünü açmak içinde birtakım düzenlemeler geliştirdiklerini anlattı. Çiftçi, çıkarılan yönetmelikle özürlüler için KPSS sınavı yapılacağını belirterek, şunları anlattı:
 “29 Nisanda sınav var. Engellilerin istihdamını arttırmaya yönelik bu sınav sonuncunda devletteki boş olan engelli kadrosunu doldurmayı amaçlıyoruz. Böyle bir sınav bildiğim kadarıyla dünyada bir ilk olacak. Engelliler kendi engel grubu içinde sınava tabi tutulacaklar. Bu sınava lise ve üsttü eğitim alanlar katılacak. Daha alt eğitim seviyesindekiler ise kura ile işe alınacak. Böylece devletteki boş engelli kadrosu hızlı bir şekilde doldurulacak. Fakat özel sektörde istihdam ile ilgilide sıkıntı var. Engelli kişilerin mesleğe yönelik eğitim alması istihdam boşluklarının en uygun şekilde doldurulmasını sağlayacaktır.”
Doç Dr. İbrahim Aydınlı ise seminerde yaptığı sunumda engellilerin yasal hakları konusunda bilgi verdi. Sunumunda engelliler için sosyal devletin ne anlama geldiğini anlatan Aydınlı, “ Sosyal devlet engellilere para veren değil çalışma hayatına dahil eden devlettir” dedi. Çalışan engellilerin işyerlerinde ciddi sorunlarla karşılaştığının altını çizen Aydınlı, daha sonra sendikamızın örgütlü olduğu işyerlerindeki engellerin karılaştığı sorunlara cevap aradı.