ÇALIŞMA MECLİSİ TOPLANDI

2 Ekim 2013
10.Çalışma Meclisi, Kıdem Tazminatı, Alt İşverenlik ve Özel İstihdam Büroları Aracılığı ile Geçici İş İlişkileri konularını değerlendirmek için toplandı.
26-27 Eylül 2013 tarihlerinde Bilkent Otel Konferans Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Genel Başkanımız Bayram Bozal,  Genel Başkan Yardımcılarımız Yüksel İlbeyli, İdris Keşan, Genel Sekreterimiz Haldun Kurubacak, Genel Eğitim Sekreterimiz İbrahim Kılıç ile Ankara Şube ve Ankara 1 Nolu Şube Yöneticileri ve temsilcileri yanında çeşitli kurum ve kuruluşlardan çok sayıda yönetici katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, adil devlet anlayışının toplumun tüm kesimleri arasında olduğu gibi çalışma hayatı kesimleri arasında da barış ve diyaloğu sağlayacak mekanizmalar oluşturmak zorunda olduğunu söyledi. Çalışma Meclisi taraflarıyla değişik platformlarda biraraya geldiklerini dile getiren Erdoğan, diyalog ortamını bundan sonrada aynı hassasiyetle sürdüreceklerini ifade etti.
Başbakan Erdoğan, işçisinin ve memurun hakkını teslim edilemeyen bir ülkenin gelecek hedeflerine ulaşamayacağını söyledi. Erdoğan,“2023 hedeflerini biz hep birlikte inşa edeceğiz. 2053 hedeflerinin taşlarını şimdiden hep birlikte döşeyeceğiz. 2071 hedeflerinin yolunu şimdiden birlikte inşa edeceğiz. Sadece çalışma hayatında değil, toplumsal her meselede ortak aklı öne çıkaracak, ortak hedefler doğrultusunda ortak çözümler üreteceğiz” dedi.
Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Başbakan Erdoğan, bu konunun sosyal tarafların uzlaşmasıyla çözüme kavuşturulacağını söyledi. Erdoğan,  “Bir kişi bir gün bile çalışsa, o onun hesabına girmeli. Bundan sonra 11 ay, mevsimlik yok. Kıdem sürekli çalışıyor. Alt işverenlikte bakanlığımız çalışmalarını yapıyor. Türkiye’nin huzuru iç barışı, hiç kuşkusuz çalışma hayatının barış ve istikrarına bağlıdır” diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında Hükümet ve bakanlık olarak, sosyal diyaloğu esas alan ve emek ile sermayeyi bir bütün olarak gören anlayışımız sayesinde son derece önemli reformlara imza attık” dedi.
Taşeron işçilerin karşı karşıya bulunduğu ciddi sorunların olduğunu anlatan Çelik, bu konunun sürüncemede bırakılacak bir konu olmadığını ifade etti. Kıdem tazminatı sorununa bir çözüm üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakanı Çelik, bu konunun mutlaka bir çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret etti. Yeni sendikal mevzuatın yürürlüğe girmesiyle çalışma hayatının kurtarıldığını savunan Çelik, bu yasanın son derece önemli kazanımlar getirdiğini söyledi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise yaptığı konuşmada Çalışma Meclisi’nin üçlü sosyal diyalog açısından önemine değinirken, bu Meclisin önceden alınan kararları onaylayan bir platform olmaması gerektiğini söyledi. Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulması konusuna da değinen Atalay, “Geçmişte çalışanların bu fonlardan canları çok yandı. Bu nedenle mevcut kıdem tazminatı yapısının korunması gerekiyor” dedi. Atalay, kıdem tazminatı alamayanlar için ise çözüm oluşturulmasının gereğine işaret etti.
Özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisi konusuna da değinen Atalay, “Çalışma hayatının standartlarını yeterli düzeye getirmeden bu uygulama işçi simsarlığına neden olacaktır. Bugün taşeron işçi konusunda nasıl sıkıntı yaşanıyorsa özel istihdam büroları konusunda da çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacaktır” diye konuştu.

Ergün Atalay, alt işverenlik uygulamasının bu ülkenin kanayan bir yarası olduğunu belirterek, “Aynı fabrikada aynı işi yapan, aynı mahallede oturan iki işçiden birisi işe servisle ile gidip gelirken, fazla mesaisini alırken, yıllık iznini kullanırken, taşeron işçinin hasta olmaya bile hakkı yok” dedi.