BURGAZADA DENİZE İNDİRİLDİ

19 Haziran 2016

Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında İstanbul Tersane Komutanlığı tarafından yapımı tamamlanan TCG Burgazada (F-513) isimli korvet törenle denize indirilirken, TCG Kınalıada (F-514) isimli korvetin ise ilk kaynağı atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, TBMM Başkanı İsmail KAHRAMAN, Başbakan Binali YILDIRIM, Milli Savunma Bakanı Fikri IŞIK, Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, Ankara Valisi Vasip ŞAHİN, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail DEMİR,  Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent BOSTANOĞLU, Donanma Komutanı Oramiral Veysel KÖSELE, K.K.K. 1’inci Ordu Komutanı Ümit DÜNDAR, İstanbul Tersane Komutanı Tümamiral Ahmet ÇAKIR ve Gölcük Tersane Komutanı Tuğamiral Aydın EKEN yanında Genel Başkanımız Bayram BOZAL, Genel Eğitim Sekreterimiz İbrahim KORKMAZ, İstanbul Şube Başkanımız Emin GÖDEK ve Şube Yönetimimiz ile korvet yapımında çalışan üyelerimizin de aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcıyla gerçekleşen tören, 18 Haziran 2016 tarihinde İstanbul Tersane Komutanlığı’nda yapıldı.

Tamamın milli kaynaklarla yapımı gerçekleştirilen TCG Heybeliada Korveti (F-511) 2011 yılında, TCG Büyükada Korvetinin (F-512) ise 2013 yılında tamamlanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesinin ardından MİLGEM projesinin üçüncüsü olan TCG Burgazada (F-513) yapımı da tamamlanarak denize indirildi. Törende ayrıca projenin dördüncüsü olan TCG Kınılıada (F-514)’nın da ilk kaynağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından yapıldı.

Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı doğrultusunda Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında   Kınalıada adlı korvetinde İstanbul Tersane Komutanlığı tarafından yapılmasını karara bağlanmıştı. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mensubu subay, astsubay ve Türk Harb-İş Sendikası üyesi mühendis ve işçiler, bu iki geminin yapımında da yerli savunma sanayine hizmet ile milli ekonomiye milyonlarca dolar katkı sağlamak için ter dökecek.

 

“TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ ALANINDA KENDİNE YETER HALE GELMELİ”

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, güçlü olmaya devletlerin yıkılıp yok olduğuna işaret ederek, milli savunma sanayimizin gelişmesinin önemini vurgu yaptı. ERDOĞAN, şunları söyledi:

Savunma sanayi açısında çok önemli iki töreni bir arada gerçekleştiriyoruz. Burgazada Korveti’ni denize indireceğiz, Kınalıada Korveti’nin kaynak törenini yapıyoruz. Bunlar 8 gemiden oluşan MİLGEM projesinin 3. ve 4. gemilerini oluşturuyor. Başbakanlığım döneminde attığımız bu adımın neticelerini görmek mutluluk veriyor. Daha önce iki gemimizi bitirmiş, donanmamıza sunmuştuk. Bu gemilerimiz birçok tatbikatta donanmamızı temsil ettiler, göğsümüzü kabarttılar. Öncelikle iki projenin de hayırlı olmasını diliyorum. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Artık icra konseyinin başında başbakanımız gemi inşa mühendisi olarak bulunuyor. Çok daha seri olarak bu üretimleri yapmamız lazım. Bu imkana bu güce Türkiye sahip. Biz artık yüzde 60’la yetinemeyiz. En önemli adımlarımızdan birisi kendi gemilerimizdeki makineleri de üretmemiz suretiyle bu süreci hızlandırmamız gerekiyor. Burgazada’yı indiriyoruz. Arkadan Kınalıada’yı diğer arkadaşlarına yetiştirmemiz gerekiyor. Türkiye savunma sanayi alanında kendine yeter ülke olma yolunda ilerliyor. 30 Nisan’da Deniz Kuvvetlerimiz için tarihi nitelikli bir projenin adamını atmıştık. Anadolu’nun tamamlanmasıyla ülkemiz çok farklı bir lige yükselecek. Ülke güvenliğimiz açısından önemli olan bu projelerin sayısını artırmamız gerekir. Artık biz kendi uçak gemimizi yapacak hale geleceğiz. Türkiye kendi uçak gemisine de sahip olacak. İnanırsanız, azmederseniz başarırsınız.” 

YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLARA DAYANMAMIZ GEREKİR

Törende konuşan Başbakan Binali YILDIRIM’ın şunları dile getirdi:

“Bu kadar emeğin sonucu, denize inmede yaşanacak bir aksaklık bu işçilerimiz, gemicilerimizin hiç istemediği bir iştir. Bu nedenle konuşmamı kısa tutmaya çalışacağım. Güçlü ülke, güçlü orduyla mümkün. Ülkemizin bulunduğu konum itibariyle itibariyle güçlü olmasından başka çare yok. Etrafımız ateş çemberi. Birçok mazlum devlet bizden umut bekliyor. Savunma kabiliyetimizi geliştirmemiz yetmez, caydırıcılık kabiliyetimizi de geliştirmemiz gerek. Bunun için de yerli ve milli kaynaklara dayanmamız gerekir. Dışarıdan aldığımız her bir araç size çaresizlikle geri döner. ’74 çıkarma harekâtında bunu gördük. Bu topraklarda var olmanın olmazsa olmaz şartı güçlü olmak, güçlü olmaya devam etmektir. Son 14 yıllık savunma sanayimizin kendine yeterliliği konusunda hatırı sayılır mesafe aldık. Yerli ve milli katkı oranımız yüzde 20’lerden yüzde 60’lara yükseldi. Bu bir aşamadır ama yeterli değildir. Türkiye’nin yerlileşme ve millileşme konularında yapacağı çok iş var. 

Son 14 yılda liderliğinizde savunma sanayisine 30 milyar dolar yatırım yapıldı. Genç mühendisken hatırlıyorum. Bu ve buna benzer gemiler Türkiye’nin gündeminde olmuş, 80’li yıllardaki projeler 2000’li yıllarda konuşulmaya devam etmiştir. Şimdi konuşmuyoruz yapıyoruz. Bize yakışan da budur. Bu eseri Deniz Kuvvetlerimize kazandıran emeği geçen herkesi kutluyorum.”

Milli Savunma Bakanı Fikri IŞIK ise törende yaptığı konuşmada, savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 24’lerden yüzde 60’lara yükseldiğini belirterek,” Bu rakam tek başına da pek çok şey ifade eder ama bunun içine bir de nitelik artışını koyduğumuzda bu durum, Türkiye’nin ne kadar önemli mesafe aldığı ortaya koyuyor. Bundan sonra hem savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltacak, yerli oranını yüzde 80’lere çıkartacak hem de nitelik artışını sağlayacak adımları atmaya devam edeceğiz dedi. Burgazada Korvetinin tamamlanması ile birlikte Milli Gemi Projesinde (MİLGEM) ise yüzde 65 yerlilik oranına ulaşıldığını kaydeden IŞIK, “Şu anda devam eden projelerle Türkiye savaş gemisi üretiminde dünyanın 10 ülkesinin arasına girdi” diye konuştu.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent BOSTANOĞLU ise konuşmasında askeri gemi inşası ile ülkemizin uluslararası pazarda rekabet edebilir hala geldiğini belirterek, “MİLGEM Projesi’nde yakaladığımız sinerji, yine MİLGEM konsepti ile dizayn ve inşa edilecek TF-200 Hava Savunma Harbi Fırkateyni ve MİLDEN adını verdiğimiz Milli Denizaltı projelerine de yön vermektedir” dedi.