ENGELSİZ YAŞAM İÇİN ENGELLERİ KALDIRALIM

2 Aralık 2021

Ülke nüfusumuzun yüzde 10’luk diliminden fazlasını oluşturan engellilerimiz,  barınma, sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak, kimseye muhtaç olmadan hayatlarını idame ettirmede bir takım sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Yaşamlarının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla 5378 sayılı Engelli Hakları Kanunun 1 Temmuz 2005 tarihinde yasallaşmasının ardından engelli vatandaşlarımız, devletimizin ve belediyelerimizin oluşturduğu Engelsiz Yaşam Merkezleri gibi birçok yeni imkâna kavuşsa da, ulaşılabilirlik ve erişilebilirlik gibi tam anlamıyla çözülemeyen bazı sorunlarla mücadeleleri devam etmektedir.

Onları daha güçlü bir şekilde hayatta tutmak adına haklarını koruma ve geliştirmek, sosyal devletin görevi olması yanında insani de bir sorumluluktur. Bu gerçekten hareketle tüm kurum ve kuruluşlarıyla ülke olarak, engelli bireylerimizin yanında daha fazla yer almalıyız.

Engellilerimize yaşanabilir güzel bir dünya sunmak için; sosyoekonomik kaygılarını tamamen sona erdirecek düzenlemeleri biran önce hayata geçirmeli, işyerleri, okullar, hastaneler, yollar, kaldırımlar ve toplu taşım araçları başta olmak üzere bütün ortamları engelsiz yaşam alanları şeklinde dizayn etmeliyiz. İşte o zaman tam anlamıyla engellisine sahip çıkan çağdaş ve demokratik ülkeye kavuşmuş oluruz. 

Türk Harb-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu olarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesileyle engellisini tam anlamıyla sahiplenmiş bir Türkiye ve Dünya özlemimizi bir kez daha dile getiriyoruz.