27 Mart 2012
Sendikamız ile Türk-İş’in ortak düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Eğitim Semineri’nde iş kazalarının önlenmesi için hazırlanan yasa tasarısının biran önce kanunlaşması istendi.
Yalova tesislerimizde gerçekleştirilen seminere, TBMM Aile Sağlık Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi AKP Urfa milletvekili Mahmut Kaçar, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi ve Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu (KİT) üyesi MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar ve yol iş yöneticileri katıldı. Ayrıca MSB İş ve İşçi Mün. İş Hukuku Sözl. Sb. P. Yarbay Çetin Kartal ve Hukuk Uzmanı Mehmet Akif Ayaz, 3. HİBMK’lığı İş Güvenliği Uzmanı Üsteğmen Osman Kozu başta olmak üzere işveren temsilcileri, işçi sağlığı güvenliği kurulları üyeleri ile Genel Merkez ve şube yöneticilerimizin de aralarında bulunduğu 350 katılımcı seminerde hazır bulundu.
Seminer, Genel Eğitim Sekreterimiz Hamza Akyüz’ün artan iş kazaları nedeniyle yapılan etkinliğin ne kadar anlamlı olduğuna vurgu yaptığı konuşma ile başladı. Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal ise emeği ile geçinen insanların evine ekmek götürmek için her gün hayatlarını ortaya koyduğunu belirterek,“Bizler bir taraftan günde şu kadar işçi iş kazasıyla hayatını kaybetti derken, sönen ocakların ve yanan canların farkında olmuyoruz. Sanki üretim araçlarından birinde meydana gelen zararı ifade eder gibi şu kadar işçi öldü deyip geçiyoruz. Bir insanın ölümünün alemin ölümü olduğunu unutarak insan hayatını istatistiklerle ifade ediyoruz. İnsan hayatının bu kadar ucuzlatılmasını kabul edemiyorum” diye konuştu. İnsanı üretim araçlarından biri gibi düşünmemek gerektiğini anlatan Bozal, iş kazalarında kaybedilen canların hiçbir para birimi ile karşılayamayacağını söyledi.
“Nedeni örgütsüz çalıştırma”
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar ise yaptığı konuşmada iş kazalarında birinci sorumluluğun işverene ait olduğunu belirtirken, iş kazalarının yüzde 90’ının örgütsüz işyerlerinde olduğunu ifade etti.
Ağar, “Sendikalardan neden korkuluyor. Yüzde 44 kayıt dışı çalışan var. Elbette iş kazaları olacak. Kayıt dışından şikayet eden hükümet. Oysa kayıt dışını önlemek kolay. Tüm işçileri sendikalı yapacaksın sorun çözülür. Sendikalı işçiden korkmayalım. Sabancılar Koçlar işyerlerinde sendika var diye iflas mı etti” şeklinde konuştu.
“Yasa Haziran sonuna kadar çıkacak”
TBMM Aile Sağlık Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi ve AKP Urfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise konuşmasında Türkiye’deki iş kazalarının büyük çoğunluğunun daha fazla para kazanma hırsından kaynaklandığını söyledi. Partilerinin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturundan hareket ettiğini belirten Kaçar, bundan dolayı bağımsız bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarmak için çalıştıklarını ifade etti. Kaçar, “İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı bakanlar tarafından imzalandı. Önümüzdeki günlerde TBMM’de görüşülmeye başlanacak. AB normları üzerinde hazırlanan bu yasa tasarısının Nisan ve Haziran ayları içinde kanunlaşacağını düşünüyorum” dedi.
Mahmut Kaçar, İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın çıkması halinde sadece 50 ve üzeri işçi çalıştıran yerler değil tüm işyerlerinin iş güvenliği önlemleri alma zorunluluğu doğacağını bildirdi. Devlet ve özel sektörde bir işçinin çalıştığı yerlerin dahi kapsama dahil edileceğini anlatan Kaçar, “1-9 kişi arasında işçi çalıştıranların iş güvenliği maliyetini devlet karşılayacak” diye konuştu.
“İş kazaları da bir anlamda terör”
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyesi ve MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy ise seminerde yaptığı konuşmada geçtiğimiz yıl bin 944 işçinin iş kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini bir o kadar işçinin ise iş yapamaz duruma geldiğini hatırlatarak, “Teröre dahi bu kadar can vermiyoruz. Gereken önlemler alınmadığı için buda bir anlamda terör” dedi. Özensoy, yaşanan büyük kazalardan hala hükümetin ders çıkarmadığını ve gereken önlemleri almadığını belirterek, “Esenyurt’ta çadırda 11 işçi yanarak ölüyor. Ona rağmen bugün hala TOKİ’nin inşaatları dahil bir çok yerde işçiler çadırda kalıyor” diye konuştu.
TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz ise iş güvenliği için herkesin üzerine düşün yükümlülüğü yerine getirmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında şu görüşlere yerverdi:
“Devlet yasayı çıkaracak. İşveren tetbirini alacak. İşçi ise bu tetbirlere uyacak. Ülkemizde günde 200 iş kazası olurken, yüzde 3’ü ölümle sonuçlanıyor. Bu kazaların yüzde 80’i ise işçiden kaynaklanan nedenlerden kaynaklanıyor. Can taşıyoruz arkadaşlar. Dikkat etmemiz gerekiyor “
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen seminerde Ankara Meslek Hastalıkları Polikliniği Sorumlusu Dr. Engin Tutkun ‘İş Kazalarında Yeni Modeller’ , Türk-İş Uzmanı Özcan Karabulut ‘İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısının Değerlendirilmesi’ ve Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Hınç Yılmaz da ‘Meslek Hastalıklarında Genel Yaklaşımlar’ başlıklarıyla birer sunum yaptılar. Seminerin ardından katılımcılara sertifika verildi.
SUNUMLAR
Özcan KARABULUT – Türk-İş
Dr. Hınç YILMAZ S.B. Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi
Dr. Engin TUTKUN, S.B. Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi