17 Ekim 2012
Genel Merkez Yöneticilerimiz, örgütlü olduğumuz savunma iş kolunda çalışan üyelerimizin çalışma koşullarını değerlendirmek için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı ziyaret etti.
Genel Başkan Bayram Bozal, Genel Başkan Yardımcıları Yüksel İlbeyli ve İdris Keşan, Genel Mali Sekreter Yavuz Koçak ve Genel Başkan Danışmanı İlyas Topçuoğlu’nun katıldığı ziyaret, 16 Ekim 2012 tarihinde Bakan Yılmaz’ın Milli Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndaki makamında gerçekleşti. Genel Başkanımız Bayram Bozal, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a Türk Harb-İş Sendikası Genel Merkezi’ne ve üyelerimizin çalıştığı işyerlerine yaptığı ziyaretlerden dolayı teşekkür ederken, Bakan Yılmaz’ın çalışanlarla ilgili duyarlı yaklaşımının üyelerimiz tarafından memnuniyetle karşılandığını da anlattı. Türk Harb-İş Sendikası’nın çalışma hayatında işçiler ve işverenlerin karşılıklı taraflar değil ortaklar olduğuna inandığını dile getiren Bozal, bu anlayış gereği Genel Merkez Yönetimi olarak üyelerin çalışma şartlarını işverenle sık sık paylaşma yolunu seçtiklerini ifade etti. Genel Başkan Bayram Bozal, sendikamızın takipçisi olduğu şu konularda da taleplerde bulundu:
—Sektörde son derece hayati öneme sahip usta-çırak ilişkisinin devamı elzemdir. MSB işyerlerinde çalışan işçi arkadaşların kıdem süreleri yüksektir. Savunma alanının temelini askeri işyerleri oluşturuyor. MSB işyerlerinde çalışan sayısı son 10 yılda 33 binden 21 bine kadar düşmüştür. Hem savunma sektörünün geleceği hem de ülkemizin 2023 hedeflerinde işyerlerimizdeki çalışan işçi sayısının artırılması gerekmektedir. Yeni işçi alınması ülkemiz savunmasını da yakından ilgilendirmektedir.
—-Adli uyuşmazlıkların sulh yoluyla halline ilişkin 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname var. Çeşitli davalar nedeniyle verilen kararları uygulamak hem kamu yararına hem de üyeler ve sendika yararınadır. Yeniden dava açmak hem masraflı ve adliyeleri boşuna meşgul etmektir. Amaç toplu iş sözleşmeleri ile işçilere verilmiş olan bir hakkı davalarla değil, dava süreçleriyle idareye ek yük getirmeden sulh yoluyla çözmek ve üyelerimizin haklarını almak. Bu konunun çözümünü uzun süredir bekliyoruz en kısa zamanda sonuçlanmasını ümit ediyoruz.
—İşyerlerimizde yaşanan yapısal sorunların birçoğunun toplu sözleşme görüşmeleri sürecindeki karşılıklı sosyal diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Sayın Bakanımızın da sosyal diyalog yoluyla sorunların çözümünden yana olduğunu biliyoruz. Sayın Bakanımızın olumlu yaklaşımının TİS görüşmelerine de yansıyacağını düşünüyoruz.
—MAAT İşyerinde yapılan işlerin ne kadar tehlikeli olduğu, psikolojik açıdan da çalışanları ne kadar yıprattığı Ocak ayında Kırıkkale Yahşihan’da gerçekleşen patlamada ortaya çıkmıştır. Bu kadar riskli ortamda çalışılmasına rağmen 7,5 saat çalışılacak işyerleri kapsamında yönetmelikte sayılmamıştır. Sendikamızca daha önce Çalışma Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasına rağmen sonuç alınamamıştır. Milli Savunma Bakanlığımız tarafından yazılı olarak Çalışma Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasını talep ediyoruz.
“Çalışanlarımızın taleplerinin takipçisiyiz”
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, Milli Savunma Bakanlığı’nın bağlı olduğu işyerlerinde çalışanların sorunlarına duyarsız kalmadıklarına vurgu yaptığı konuşmasında, çalışanlarla ilgili Türk Harb-İş Sendikası’nın tüm taleplerini değerlendirdiklerini söyledi. Yılmaz, “Çalışanlarımızın taleplerinin takipçisiyiz. Sendikanın şahsıma ilettiği tüm konuları ilgili birimlerle paylaşıyoruz. Sorunların çözüme kavuşturulması noktasında hassasiyetimizden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.