İHMAL VE TETBİRSİZLİK İŞ KAZALARINI FACİAYA DÖNÜŞTÜRÜYOR

10 Ocak 2013

Türk Harb-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu, Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki kömür madeni ocağında meydana gelen göçükte 8 işçinin hayatını kaybetmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, yeterli önlemlerin alınmamasının iş kazalarını faciaya dönüştürdüğünü bildirdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Zonguldak’ın Kozlu İlçesindeki kömür madeni ocağında yaşanan göçükte 8 işçinin hayatını kaybetmesi, iş kazalarının Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu bir kez daha göstermiştir. Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kanunlaşmasına rağmen çalışanlar, işsizlik ile iş kazası riski arasında tercih yapmak zorunda bırakılarak can güvenliğinin hiçe sayıldığı işlerde çalıştırılmaya zorlanmaktadır.

Taşeronlaştırma, esnek çalıştırma biçimlerinin yaygınlaştırılması, sağlıksız ve güvensiz koşullarda çalışmaların dayatılması, iş kazaları ve ardından gelen ölümlere davetiye çıkarmaktadır. Evine ekmek götürmek için mücadele veren emekçiler, sağlıksız ve güvencesiz ortamda çalıştırılmalarından dolayı facialarla karşı karşıya bırakılmaktadır. İşçi maliyetini düşürme adına iş güvenliği ile ilgili yeterli önlemlerin alınmaması adeta cinayete dönüşen iş kazalarını da beraberinde getirmektedir.

Türk Harb-İş Sendikası olarak, cinayete dönüşen iş kazalarının ortadan kalkması için İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın tam anlamıyla hayata geçirildiği, iş yerlerinde gereken denetimlerin yapıldığı, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulduğu bir çalışma ortamının oluşturulmasını talep etmekteyiz.

Bu vesileyle Zonguldak’ın Kozlu İlçesindeki kömür madeni ocağında hayatını kaybeden 8 emekçi arkadaşımız başta olmak üzere, iş kazasında hayatını kaybeden tüm çalışanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.