Sendikamızın, savunma sanayi sektörü ve sektör çalışanlarının önemine vurgu yapmak için düzenlediği Dünyada ve Türkiye’de Savunma Sektörünün Durumu adlı panel büyük ilgi gördü.
Panel; Adalet ve Kalkınma Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Oktay Vural, Demokrat Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Büyük Birlik Partisi Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, Başbakanlık Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Ulvi Saran, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar, SGK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk-İş eski Genel Başkanı Salih Kılıç, Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök ve Genel Merkez Yönetimi, Ağaç-İş Genel Başkanı Mürsel Taşçı, ASELSAN Strateji Yönetim Direktörü Baki Şensoy, T. Haber-İş Genel Sekreteri Ümit Kaymal, T.Orman-İş Genel Sekreteri Ramazan Akdağ, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, TÜHİS Uzmanı Recep Bellici, TÜHİS Uzmanı Mevlüt Ünlü’nün de aralarında bulunduğu geniş bir katılımla, 31 Ekim 2013 tarihinde Rixos Grand Ankara Hotel’de yapıldı.
Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, panelin açılış konuşmasında, ülkemizde savunma sanayinin geçmişi ile kısa ilgili bilgi verdikten sonra savunmada millileşmenin gereğine vurgu yaptı. Milli savunma işçilerinin savunma sanayine ve ülke ekonomisine katkılarını anlatan Bozal, “Milli savunma sanayinin tarihinde ve bugününde iz bırakan savunma sanayi emekçileri, gelecek hedeflerinde lokomotifi olarak önemli bir misyon yüklenecektir” dedi.
Savunma sanayinin bilinmeyen kahramanları savunma işçilerinin savunma sanayini bugünlere taşıyan önemli aktörlerden biri olduğunun altını çizen Bozal, “ Üyelerimiz, savunma sanayimizin millileşmesi ve küresel savunma pazarında Türkiye’nin söz sahibi olması için gelecekte de alın terini akıtmaya, vatan aşkıyla yoğrulmuş tecrübesini ortaya koymaya hazırdır” dedi.
Genel Başkan Bozal’dan sonra kürsüye çıkan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise Türkiye’nin NATO’ya girmesinden sonra askeri alanda uçak, gemi, tank ve topta dışa bağımlı hale geldiğini belirterek, “Bu alanlarda yerli üretimimiz yüzde 7’ye düşmüştür. Büyüyen ülke için bu rakam hiç iyi bir veri değil” dedi.
“Alman tankını veriyor, İngiltere uçağını veriyor. Ve ardından ‘ancak şuralarda kullanabilirsiniz’ diyor. Bu taleplerinde de zaman zaman başarılı oluyor” diyen Atalay, ülkenin bu tür yaptırımlarla karşı karşıya gelmemesi için savunma sektörünün mutlaka dışı bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini söyledi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural’da yaptığı konuşmada Türkiye’de savunma sanayinin yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu belirti. Yerli üretimin arttırılması, çalışanları da koruyacak şekilde askeri işyerlerinin yeniden yapılanması gereğine işaret eden Vural, “Çalışanların etkin olmasını temin ederek milli rekabet içinde hepimiz kazanmalıyız. Sadece işveren değil, sadece işçi değil Türkiye kazanmalı” diye konuştu.
Türk Harb-İş Sendikası’nın gelir vergisi oranlarının düşürülmesi ve vergide adaletin sağlanması ile ilgili taleplerin de atıfta bulunan Vural, “Vergiyi yüzde 10’lara indiremedik. Ama indirecek zamanlar olacak” dedi.
Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker ise konuşmasında savunma ile bağımsızlık arasındaki bağlantıyı anlattı. Bağımsız bir ülke olmak için savunma sanayini geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Türker, ülke savunma sanayinin gelişmesi ithalattan kurtulup ürettiğini ihraç eder hale gelmesine bağladı. Savunma Sanayi çalışanlarının önemine de vurgu yapan Türker, “Türkiye’de çok çalışan var. Bunların içinde en riskli çalışan işçiler savunma Milli Savunma İşçileridir. Savaş anında da barış anında da hedeftedirler ”diye konuştu.
Masum Türker, savunma sanayinin gelişimi için milli savunma çalışanlarının sayısının artması gerektiğini de belirterek, “Umut ediyorum gelecekte savunma sanayinde çalışan işçiler 22 bin değil 220 bin kişi olur” dedi.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de konuşmasında Türkiye’nin en önemli problemlerinden birinin savunma sanayinde yaşanan sıkıntılar olduğunu ifade etti. Dış ticaret açığının en önemli sebeplerinden birinin savunma sanayinde dışa bağlılık olduğunu kaydeden Destici, “Son yıllarda savunma sanayindeki millileşme çabalarını destekliyoruz. Fakat bilinmeli ki istenilen seviyenin çok altında” dedi. Destici, sektördeki gelişmenin istenilen seviyeye ulaşması için işçi sayınının da arttırılması gerektiğini söyledi.
Konuşmasında gelir vergisi adaletsizliğine de değinen Destici, Anayasada verginin kazançtan alınması gerektiği ifade edilmesine rağmen Türkiye’de yüzde 80 dolaylı vergi yükü olduğunu dile getirerek, Türkiye’de vergi ile ilgili Anayasal suç işlendiğini belirtti.
Panelin açılışında son olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu konuşmasını yaptı. Ülkenin savunma sanayi geçmişini anlatarak sözlerine başlayan Soylu, Türkiye’nin neredeyse silahsız ve mühimmatsız kurtuluş savaşı gerçekleştirdiğini hatırlattı. Son dönemde ALTAY Tankı, ATAK Helikopteri, Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ ve insansız hava aracı ANKA ile savunma sektöründe dünyanın söz sahibi ülkeleriyle rekabet edecek hale gelindiğini belirten Soylu, “Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yüzde 54’ünü Türkiye kendi iç üretiminden karşılayabiliyorsa bu Türkiye’nin geldiği noktanın en önemli tezahürlerinden bir tanesidir” diye konuştu.
Savunma sanayinin önemli projelerinden GÖKTÜRK ve MİLGEM projelerine de değinen Soylu, “Türkiye bu projeler ile gelecek perspektifi için güçlü adımlar atmaktadır” dedi. Soylu, savunma sanayindeki gelişmelerde büyük emeği olan savunma sanayi çalışanları ile gurur duyduklarını da dile getirdi.
Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, konuşmalar sonrasında panele katılan siyasi parti temsilcilerine Türk Bayrağı takdim etti. Açılış konuşmalarından sonra Dünyada ve Türkiye’de Savunma Sektörünün Durumu adlı panele geçildi. Sendikamızın Eğitim Müdürü Tarkan Zengin’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Dr. Murat Yılmaz, Doç Dr. Hamit Emrah Beriş ve Av. İlyas Topçuoğlu sunumlarını yaptılar.