G20 MALİYE BAKANLARI ve MERKEZ BANKASI BAŞKANLARI TOPLANTISI

10 Şubat 2015
B20-L20-T20’nin Türkiye Dönem Başkanlıkları; G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ile 10 Şubat 2015 tarihinde İstanbul Hilton Otelde toplantı düzenlendi. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN’ın yanı sıra,  G20 Ülkelerinden Bakanlar, Merkez Bankası Başkanları, OECD ve OECD-TUAC gibi üst düzey uluslararası kuruluşların temsilcileri, düşünce kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda işadamı katıldı.  Toplantıda, Makro-ekonomik ve Mali İşbirliği Finansal Kapsam, Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Finansmanının İyileştirilmesi ile Altyapı Finansmanı ve Kalkınma başlıkları altında üç tartışma oturumu düzenlendi. Toplantıda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün ATALAY, L20; G20 ülkelerinin sendika merkezlerini ve küresel sendika federasyonlarını bir araya getiren ve çalışanların hak ve çıkarlarını temsil eden G20 açılım grubu olduğunu söyledi.
Çalışan kesim ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim olduğunu, milyonlarca kişinin işsizlik neticesinde iş piyasasından uzaklaştığını anlatan ATALAY, çalışanların gelirden aldığı payın azaldığı ve tehlikeli çalışma biçimleri yaygınlaştığını dile getirdi. Kamu harcamalarındaki kesintiler nedeniyle krizin çalışanlar üzerindeki etkisinin arttığını belirten ATALAY, “Altı yıldan beri devam eden krizin sona erdiğini iddia edenler aceleci davrandı. Kemer sıkma politikalarıyla, mali güçlenme ve borç azaltma hedeflerine ulaşılamadığı artık görüldü.  Kemer sıkma politikaları, ekonomik açıdan etkisiz olduğu gibi politik açıdan da istikrarsızdır.  G20 Türkiye Başkanlığı, bu duruma karşı;  kapsayıcılık, uygulama ve yatırım başlıklarından oluşan ve ümit vadeden bir gündem oluşturdu. L20’ye göre kapsayıcılık, sosyal anlamda bir kapsayıcılığı da öngörmelidir. Burada iş piyasasında kapsayıcılıktan ve sosyal anlamda kutuplaştırmayı engellemek için gerekli güçlü sosyal korumadan bahsediyorum. Bizler “yatırım” önceliğini memnuniyetle karşılıyoruz.  İnsan onuruna yakışır bir yaşam sağlanması ve yeni iş olanakları yaratılması açısından yatırıma olan ihtiyacı biliyoruz” dedi.
Türk-İş Genel Başkanı ATALAY, konuşmasını şöyle devam ettirdi:
“Geçmiş G20 zirvelerinde alınan kararların ve Moskova’da gerçekleştirilen ortak çalışma ve maliye bakanları toplantısında yayınlanan bildiride yer alan asgari ücret, toplu pazarlık ve sosyal koruma ile ilgili taahhütler artık uygulansın diyoruz.  Dönem başkanlığı, ikinci maliye ve çalışma bakanları ortak toplantısının eylül ayında yapılacağını bildirdi. Bu kararı memnuniyetle karşılıyor, ortak toplantının son derece faydalı olacağına inanıyoruz. Makroekonomik politikaların ancak emek yanlısı politikalarla şekillendirilmesi durumunda başarılı olabileceğine inanıyoruz. Ücretlerin ve kamu yatırımlarının artırılması ve böylece satın alma gücünün kuvvetlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ekonomik büyüme ancak bu şekilde elde edilebilecektir. L20-Türkiye Organizasyon Komitesinden Hak-İş Genel Başkanı ve L20 Sekretaryasından John Evans burada bizimle birlikte ve konu başlıkları hakkında görüşlerimizi iletecekler. Ben bir kez daha ülkemize hoş geldiniz diyor ve bu toplantıların tüm dünya için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”